Regisztráció és bejelentkezés

Cinkhabok előállítása kémiai szintereléssel

A fémhabok olyan celluláris anyagok, amelyek a szilárd fémfázis mellett jelentős mennyiségű gázzal töltött pórusokkal tartalmaznak. Az úgynevezett nyitott cellás habok esetén a pórusok összefüggőek, míg zárt cellás haboknál a pórusokat cellafal választja el. Zárt cellás fémhabokat energiaelnyelőként és szerkezeti tartórendszerekben használnak, míg a nyitott cellás habokat leginkább szűrőrendszerekben és hőcserélőkben alkalmaznak.

A fémhabok anyaga jellemzően alumínium; azonban gyártanak fémhabokat például rézből, titánból, vasból, cinkből és magnéziumból is. Ezek közül a magnézium, a vas és a cink biológiailag lebomló anyagok, amelyekből ideiglenes implantátumok készíthetők. A fémhabok csontokhoz hasonló szerkezettel rendelkeznek, így a cinkhabok különösen alkalmasak lehetnek ideiglenes csontimplantátumok számára. Mivel a cinkhabok a gyógyulási folyamat során fokozatosan csontszövetre cserélődnek, így elkerülhető az eltávolítási műtét, amely számos ortopédiai alkalmazásban rendkívül előnyös lehet.

A cinkhabok előállításának fejlesztése még folyamatban van. Elsősorban porkohászati módszerekkel állítják elő, ahol a cinkpor és később eltávolítandó részecskék keverékét tömörítik, majd szinterelik. Kutatásunkban egy nemrégiben kifejlesztett, kémiai szinterelésnek nevezett módszert adaptáltuk cinkhabok gyártására, a gyártási költségek és időtartam csökkentése céljából. Dolgozatunkban megvizsgáltuk a különböző gyártási paraméterek hatását, és sikeresen gyártottunk megfelelő szilárdsággal rendelkező cinkhabokat. Azt is megvizsgáltuk, hogy a kémiai szinterelés milyen mértékben képes csökkenteni az eddig már alkalmazott pormetallurgiai eljárás időtartamát.

szerző

  • Radulovic Luka
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Wiener Csilla
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett