Regisztráció és bejelentkezés

Replika alkalmazása és fejlesztése ipari kazánok roncsolásmentes vizsgálatánál

A helyszíni metallográfia napjainkban az ipari kazánok hibakereső, állapot felmérő vizsgálatainak elengedhetetlen része. Ennek ellenére egy kevéssé kutatott és vizsgált területe a roncsolásmentes anyagvizsgálatoknak. Átfogó írás a replikaanyagok minőségéről és használatáról 1995-ben készült utoljára. Az elmúlt 25 év technológiai fejlődése miatt viszont érdemes az ott leírtakat felülvizsgálni és kiegészíteni a ma használatos anyagokkal és módszerekkel.

Dolgozatom első felében a ma ismert és használatos replika anyagokat hasonlítom össze egymással, és a korábban használt módszerekkel. Teszem ezt ár, minőség és praktikus felhasználhatóság szempontjából. Helyszíni vizsgálatról révén szó, ez utóbbi a legfontosabb kritérium, hiszen szorosan összefonódik a vizsgáló személyzet biztonságával.

Majd az általam (és általánosságban is) az egyik leggyakrabban végzett, a kazánok túlhevülésére irányuló vizsgálatot fogom bemutatni, illetve hagyományos mikroszkópi csiszolatokkal összehasonlítani a levett replikákat, bebizonyítva, hogy a replika vizsgálatok képesek a perlitszerkezet változásainak elégséges mértékű detektálására, és így a kazánt ért maximális hőmérséklet meghatározására.

szerző

  • Szabó Annamária
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Dorina
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett