Regisztráció és bejelentkezés

Hogyan válasszunk anyagot féktárcsához?

A motorsportokban résztvevő csapatok számára, elengedhetetlen minden egyes alkatrész pontos megtervezése és a legmegfelelőbb anyag kiválasztása a maximális teljesítmény elérése érdekében. A sokszor szigorú szabályzat mellett a leghatékonyabb teljesítménynövelő módszer az autó súlyának csökkentése. Viszont a könnyebb anyag magával hordozza azt a veszélyt, hogy nem lesz megfelelő helyettesítője az eredetinek, mert egy-két szilárdsági mutatóban alulmarad.

Tanulmányunkban versenyautók acél féktárcsáját szeretnénk helyettesíteni, lényegesen könnyebb alumínium ötvözettel. Ehhez mindenek előtt megoldást keresünk arra a problémára, hogy az alumínium lényegesen lágyabb anyag, mint az acél, és ez féktárcsa esetén kisebb kopástűrést jelent. Összehasonlítjuk a lényegesebb szilárdságot növelő eljárásokat, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet. A kopásállóságot javító módszerek elvégzése után összevetjük az alumínium ötvözetű tárcsákat a meglévő acél tárcsával, kopásállóság, keménység és egyéb szempontok alapján. A pontosabb megértés érdekében még egyéb anyagtulajdonságokat is fogunk vizsgálni, mint például a szakítószilárdság, anyagösszetétel. Kutatásunk során szem előtt tartjuk a költség tényezőt is, hiszen egy kis versenycsapat kereteihez mérten kell megoldani a problémát.

Dolgozatunkban bemutatjuk a főbb módszereket és lépéseket, amelyekkel lehetséges jobb anyagot választani egy adott alkalmazáshoz. Ezen felül egy féktárcsához kiválasztunk egy megfelelő anyag és felületkezelés kombinációt, amellyel elérhetjük, hogy alumínium ötvözettel helyettesítsük az acélt. Ezzel lehetőség válik arra, hogy a sűrűségkülönbségből adódó súlykülönbözetet hasznosan felhasználják a versenycsapatok.

szerzők

 • Patocskai Dániel
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kárász Gergő Benjámin
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Szalva Péter
  Oktató, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett