Regisztráció és bejelentkezés

Befogó fejlesztése korróziós mérésekhez

A korrózió a természetben negatív szabadentalpia változással járó, tehát önmagától végbemenő folyamat. Ez a legtöbb anyagnál lassan végbemenő folyamat. A korróziósebesség meghatározására lehetőség van gyorsított korróziós méréssel potenciosztát segítségével.

A korróziós vizsgálatok BioLOgic SAS SP-150 potenciosztáttal végeztem, hagyományos háromelektródos korróziós cellában. Referencia elektródként kalomel, Hg/Hg2Cl2/KCl telített oldatos elektródot, segédelektródként Pt hálót és munkaelektródként a mintadarabot alkalmaztuk. Potenciodinamikus vizsgálatoknál az elektródpotenciált két választott érték között, adott v sebességgel (10 mV/s) lineárisan futtatjuk, miközben az áramválaszt regisztráljuk. A minta folyamatosan az oldatban van, de feszültség alá csak a mérés során kerül.

Fontos, hogy a mintának csak a vizsgálni kívánt felszíne érintkezzen az oldattal, illetve fontos tudnunk ennek a felszínnek a pontos méretét, mivel a korróziósebesség számításhoz szükséges áramsűrűséget ennek a felszínnek a segítségével tudjuk megadni. Kutatásom során a Tanszéken található korróziós cellához fejlesztettem egy befogót, amellyel lehetséges a minták oldattól való elszeparálása és a felület pontos meghatározása.

szerző

  • Nagy Imre Márk
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Kovács Dóra
    tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett