Regisztráció és bejelentkezés

Fémhabbal kitöltött szerkezeti elemek mechanikai jellemzése

A fémek sűrűségének csökkentése már a 20. század közepén egy fontos kutatási területté vált a mérnökök körében. Mára már rengeteg kutatás és sikeres kísérleti beszámoló érhető el a témában, több fémes anyagot, sokféle módon habosítottak már, különböző eljárásokkal. A fémhabok felhasználhatósága kezdetben sok kérdést vetett fel, ezek közül több megválaszolatlan maradt eddig, annak ellenére, hogy a kiaknázandó előnyeivel tisztában vagyunk, mint például a kis sűrűség, nagy fajlagos szilárdság vagy éppen a jó energiaelnyelő képesség.

A fémhabok felhasználhatóságának teljes körű leírásához, szükséges tudnunk milyen irányú terhelésre miképpen reagál és hogyan lehet javítani az adott terhelésekre adott reakcióját. Ebben a dolgozatban célom különböző keresztmetszetű alumínium zártszelvényekbe ragasztott, alumínium mátrixú (AlSi7Mg), duzzasztott agyagkaviccsal töltött funkcionális fémhabok hajlítóvizsgálatainak elvégzése, kiértékelése és a ragasztó típusok hatásának vizsgálata. Emellett, ugyanilyen összetételű, de megfelelő méretben legyártott próbatestek zömítő vizsgálatát is elvégeztem, hiszen szerkezeti elemként és összetett anyagként fontos többféle igénybevételre gyakorolt reakciójával is tisztában lennünk. Ez az irányvonal, amelyben a fémhabok szerkezeti elemként való vizsgálata áll a középpontban, különösen az üzemanyagválság következtében égetővé vált a járműipari fejlesztésben, az elektromos járművekben és a hadiiparban is.

Kutatásom során sikeresen hoztam létre a fentebb ismertetett szerkezeteket. A kompozit fémhabokat kisnyomású infiltrálással gyártottam le, majd a fémhab tömbből különböző méretű téglalap és négyzet alapú hasáb próbatesteket munkáltam ki. Ezt követte a hőkezelés és a ragasztás egyrészt epoxy alapú, másrészt pedig szilikon alapú ragasztóval, AlMgSi0,5 zártszelvényekbe. A mintákon hárompontos hajlítóvizsgálatot (MSZ EN ISO 7438), valamint a zömítő vizsgálatot (ISO 13314) végeztem. A dolgozat legfőbb célja az egyszerűen gyártható, költséghatékony és kis sűrűségét megőrző, fémhab töltetű szerkezeti elemek mechanikai tulajdonságainak vizsgálata és a ragasztó típusának és a kitöltöttség mértékének a mechanikai tulajdonságokra gyakorolt hatásának meghatározása.

szerző

 • Pados Gábor
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kemény Alexandra
  adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett