Regisztráció és bejelentkezés

Rácsszerkezettel történő erősítés és nem kívánt pórusok hatása szintaktikus habok zömítési tulajdonságaira

Napjainkban sok olyan alkalmazási terület van, amelynél nagy fajlagos szilárdságú anyagra van szükség. Ilyen például a repülőgépipar, az építőipar és a járműipar. Az Ashby-féle anyagválasztási térkép alapján a fémhabok is alkalmazhatók ezeken a területeken, nagy fajlagos szilárdságuk miatt.

A fémhabok alapvetően cellás szerkezetű, gázzal töltött üregekkel rendelkező fém anyagok. A porózus szerkezet miatt a mátrix anyagának és a hab porozitásának változtatásával a habszerkezet fajlagos szilárdsága változtatható. Az utóbbi néhány évben megjelent egy új típusú fémhab, az úgynevezett kompozit fémhab, ahol porózus részecskék vagy üreges gömbök adják az anyag pórusait és celluláris szerkezetét.

Dolgozatunkban először acélrács erősítésének hatását vizsgáltuk alumínium mátrixú szintaktikus fémhab zömítési tulajdonságaira. A mintákat duzzasztott agyagkavics kis nyomású infiltrációjával állítottuk elő. A szintaktikus fémhab mintákban a vízszintes és függőleges irányban elhelyezett acélrácsok hatását zömítéssel vizsgáltuk. Ezután megvizsgáltuk a mintában lévő nagy, nem kívánt pórusok hatását a zömítési tulajdonságokra. Néztük mind a méret, mind az elhelyezkedés hatását a mechanikai és deformációs tulajdonságokra. Mindkét esetben az anyag mechanikai tulajdonságait a módosítás nélküli kompozit fémhab tulajdonságaival vetettük össze.

szerzők

 • Güneri Mehmet Sinan Id.
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Mehyaddinov Khayal Id.
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Wiener Csilla
  adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett