Regisztráció és bejelentkezés

Középkori horvát kések metallográfiai vizsgálata

Középkor horvát kések metallográfiai vizsgálata

Ha betekintést akarunk nyerni a kovácsmesterség rejtelmeibe, meg kell vizsgálnunk annak fejlődését. Erre kiváló módszer az archeológiai leletek metallográfiai vizsgálata a múltból, így megismerhetjük a korabeli gyártási eljárásokat, felhasznált anyagokat.

Ezen TDK témája a középkori Turopolje régió három lelőhelyéről származó kések metallográfiai vizsgálatával foglalkozik. Turopolje Zágrábtól délre fekvő régió, melyen több középkori településfeltáró ásatást végeznek. Érdekesség, hogy egyik lelőhelyen sem találtak eddig kovácsműhelyt, viszont a vasgyártás során keletkeletkező salakanyagot több ásatási gödörben is találtak. A nagy számú lelet közül egy előzetes röntgenvizsgálat után kilenc kés került kiválasztásra további metallográfiai vizsgálatra.

A pengék fokából és éléből egy-egy mintadarabot választottunk le, melyeket egymás mellé helyezve a teljes keresztmetszetet lefedik. A mintadarabokból bevett eljárást alkalmazva határoztuk meg a kések anyagi jellemzőit, melyekből a kések gyártási eljárásaira és minőségére is következtehetünk.

A kapott eredményeket a korabeli európai országokkal összevetettük. A késeken talált mesterjegyek alapján a kések készítőire is következtethetünk. A régészeti feltárás jelenleg is folyik, ezért a jelenlegi eredmények alapján még nem alkothatunk teljes bizonyossággal képet a térség korabeli pengekovácsolásáról.

szerzők

 • Szabó András
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Toldi Ákos
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Thiele Ádám
  Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom