Regisztráció és bejelentkezés

Újrahevítés hatása duplex acél hegesztett varrataira

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a duplex acélok az anyag szerkezetében rejlő tulajdonságaik miatt [1]. A duplex acélok szövetszerkezete 30-60 százalékban ferritből, míg a fennmaradó rész ausztenitből épül fel. Ez az arány jó szilárdságot biztosít a ferrit tartalma, kedvező szívóssági tulajdonságot és kis átmeneti hőmérsékletet az ausztenit jelenléte miatt [2].

Számos ötvöző található a duplex acélokban. Ezen ötvözők mennyiségének változtatásával érhetőek el egyre jobb és jobb tulajdonságok. Ugyanakkor az acél hegesztésekor a különböző hőmérsékletek miatt egyes ötvözők kiválhatnak, ami a későbbiekben nem kívánt hatásokat idézhet elő.

Kutatásom során én is ezen kiválások egyikét, a nitridek megjelenését és azok hatásait vizsgáltam. Továbbá megvizsgáltam a hegesztés mentén a szövetszerkezeti változásokat, valamint a szövetszerkezet és a nitrid kiválási helye közötti összefüggést. A varraton belüli és a hőhatásövezetben a hűlési sebességre és kiértékelésének módjára is nagy hangsúlyt fektettem.

Az elektrokémiai maratásról, mint a nitrid megmutatásának legegyszerűbb és legjobb módjáról, valamint a különböző oldatokról és azok alkalmazhatóságáról is szót ejtek.

Kulcsszavak: hegesztés, nitridek, duplex

szerző

  • Tolnai Ferenc
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varbai Balázs
    Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett