Regisztráció és bejelentkezés

Airbus A320 repülőgépcsalád oldalkormányának roncsolásmentes szerkezeti vizsgálata

Airbus A320 repülőgépcsalád oldalkormányának roncsolásmentes szerkezeti anyagvizsgálata

Dax Márton BSc IV. évf.

e-mail: marci3218@freemail.hu

Konzulens: Dr. Mészáros István, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

e-mail: meszaros@eik.bme.hu

Az Airbus repülőgépgyártó vállalat – megfelelve a piaci elvárásoknak – közvetlen módon súlycsökkentés céljából, közvetetten a repülőgépei tüzelőanyag-felhasználásának csökkentése érdekében kis tömegű, nagy nyomószilárdságú anyagok felhasználását kezdte meg a fémes anyagok helyett.

Az oldalkormány (Rudder) is ilyen karbon vagy üvegszál erősítésű, kompozit borítású méhsejt szerkezetből készült.

Dolgozatom ennek az összetett anyag szerkezetének üzemelés közbeni esetleges sérüléseiről, elhasználódásáról, azoknak roncsolásmentes anyagvizsgálatáról szól. Részletezem a lehetséges sérüléseket, az azok által okozható szerkezeti meghibásodásokat, valamint a sérülések feltárására használatos anyagvizsgálati eljárások alapjait, és a hiba kimutatásához szükséges speciális eljárások beállításait, eszközeit. Ezek a speciális eljárások, mint például az ultrahangos, hőkamerás, vákuumos és rezonanciafrekvenciás vizsgálatok, mind-mind csak erre az alkatrészre kifejlesztett eljárások, amiket a gyártó szakemberei a mai napig is folyamatosan fejlesztenek, újítanak, módosítanak. Kitérek a lehetséges javításokra, azok veszélyeire és vizsgálatára is.

Munkám során komplex feladatot végeztem egy, a repülésbiztonság szempontjából kiemelt fontosságú komplex alkatrész vizsgálatával, és személyesen tapasztalhattam meg egy gyártó cég törekvéseit a lehető legpontosabb hibakimutatás, és a lehető legtovább tartó biztonságos és gazdaságos üzemeltetés érdekében.

szerző

  • Dax Márton
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Mészáros István
    Egyetemi tanár, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom