Regisztráció és bejelentkezés

Koronária érszűkület áramlástani vizsgálata

Dolgozatomban hemodinamikai vizsgálatokat végeztem szívkoszorúér szűkületeken. A szívkoszorúér megbetegedések napjainkban vezető haláloknak számítanak főképpen az idősek körében.

Jelen dolgozatban 21 páciens CT angiográfiás felvételét dolgoztam fel. A koszorúérbetegség kimutatására alkalmazott non-invazív képalkotó módszerek közül az egyik legmodernebb eljárás a CCTA-vizsgálat, amelynek segítségével direkt információt nyerhetünk a koronáriákat érintő ateroszklerotikus plakkokról és a lumenszűkület mértékéről.

A felvételekből különböző szegmentációs módszerekkel nyertem ki a szívkoszorúerek geometriáját, majd ezt követően meghatároztam az általam vélt szűkületek helyeit. A szűkületek orvosok által meghatározott pontos helyeinek adatait ez után kaptam kézhez, majd ez alapján az elkészült geometriákból kiválogatva a megfelelőket léptem tovább a CFD modell megalkotására.

A CFD modellezés során elsőként úgynevezett single branch futtatásokat végeztem, amely lényege, hogy csupán az egyes főbb ereken található szűkült érszakaszt vizsgáltam. A számítások eredményeit korreláltattam az orvosok által mért FFR (Fractional Flow Reserve) mérés eredményeivel. A dolgozat második részében oly módon egészítettem ki a számításaimat, hogy a CFD modell már tartalmazta a szignifikáns oldalágakat is. A számítások eredményeit az előzőekhez hasonlóan összevetettem az orvosok által mért jellemzőkkel.

Irodalom:

[1] Maurovich-Horvat Pál [et al.] A koronária-CT-angiográfia leletezése. Cardiologia Hungarica, 43:275-281, 2013

[2] Jonathon Leipsic MD [et al.] SCCT guidelines for the interpretation and reporting of coronary CT angiography: A report of the Society of Cardiovascular Computed Tomography Guidelines Committee. Journal of Cardiovascular Computed Tomography, 8:342-358, 2014

szerző

  • Kiss Norbert
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Csippa Benjamin
    tanszéki mérnök, Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést