Regisztráció és bejelentkezés

Áramlásmódosító sztent hidraulikai ellenállásának mérése

Az aneurizma az érrendszer kóros zsákszerű tágulata, amelyben az érfal meggyengül,. Amennyiben ez a zsák megreped, belső vérzés alakul ki. Vizsgálatunk tárgya a koponyaűrben található aneurizmák, amelyek ruptúrája gyakran súlyos, vagy halálos kimenetelű agyvérzéshez vezet.

Korábban az aneurizmákat feltáró műtéttel kezelték, újabban azonban egyre inkább elterjedőben vannak a katéterrel végzett, jóval alacsonyabb kockázatú beavatkozások. Ilyen beavatkozás az áramlásmódosító sztenttel való kezelés. Ez azt jelentihogy az aneurizma nyakához, azaz oda, ahol az a szülőérről leágazik, sztentet helyeznek be. A sztent mikrofémszálak finom szövete, amely hidraulikai ellenállást képezvén lelassítja a vér áramlását az aneurizmazsákon belül, így ott alvadási folyamatok indulhatnak meg. A megalvadt vérrel teli zsákot a szervezet felszívhatja.

Az orvosi gyakorlatban egyre népszerűbb áramlásmódosító („flow diverter”) sztenteknek a hidraulikai ellenállásáról nem áll rendelkezésre hivatalos adat. A gyártók, bár számos információt közölnek termékükről, ilyen jellegű információt nem adnak, noha ez létfontosságú a beavatkozás sikerességének szempontjából. Ennek egyik oka lehet, hogy a sztent hidraulikai ellenállásának nagysága nagyban függ a sztent szerkezetétől. Amennyiben az eszközt megnyújtjuk, az őt alkotó hálón csökken a fémmel fedett terület aránya, így az ellenállás is. Ha viszont összenyomjuk, a szövet sűrűbb lesz, az ellenállás pedig megnő.

A szerkezet behelyezés utáni ellenállása azonban nem csak a beavatkozást végző orvostól függ, hanem több fiziológiás paramétertől is. Például a sztent és az ér átmérőjének viszonyától vagy az ér görbületétől az aneurizma nyakánál.

Dolgozatunkban az áramlásmódosító sztentek hidraulikai ellenállásának mérésére javaslunk módszert. Először bemutatjuk a kidolgozott mérési módszert, a mérőberendezés fejlesztését, majd a fenti paraméterek hatását térképezzük fel.

Ezen felül összehasonlítjuk két különböző gyártó eltérő szövésű sztentjeinek viselkedését a változó paraméterek mellett, illetve kísérletileg vizsgáljuk több sztent koncentrikusan egymásba ágyazásának esetét is. Szót ejtünk olyan mérési beállításokról, amelyek lehetővé teszik a rendezetlen áramlási viszonyok hatásának felmérését.

Méréseink célja, hogy segítséget nyújtson az orvosi döntéshozásban, illetve hogy a hasonló témájú és célú szimulációkhoz bemenő paraméterekkel szolgáljon. Célunk, hogy ezek a modellek megfelelő becslést tudjanak adni agyi aneurizmák kezelésének hatékonyságára A mérési módszer lehetőséget ad arra is, hogy különböző gyártók sztentjeinek hatékonyságát objektív paraméterek alapján összehasonlítsuk.

szerzők

 • Fülöp Csaba Gergő
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Haraszti Péter
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Závodszky Gábor
  Egyetemi adjunktus, Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék
 • Dr. Paál György
  Egyetemi docens, Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett