Regisztráció és bejelentkezés

Saját fejlesztésű rakétahajtómű gyártástechnológiája

A BME Suborbitals egy légköri kutatórakétákkal foglalkozó versenycsapat, mely számos sikeres rakétaprojekten és -felbocsátáson van már túl. A csapat tapasztalatainak bővülésével felmerült az igény saját tervezésű és fejlesztésű rakétahajtóművek iránt is. Az előző projektek során szilárd hajtóanyagú rakétamotorokat használtunk, és az ezekkel szerzett tapasztalatok vezettek a "Project Kratos" koncepciójához, melyben egy saját, szilárd hajtóanyagú rakétamotor megtervezése és fejlesztése volt a cél.

Az egyedi rakétamotor lehetővé teszi számunkra, hogy rugalmasabban és pontosabban szabályozzuk a hajtómű, és ezzel együtt a repülés paramétereit, így a rakéta minden küldetéshez az optimális konfigurációban üzemelhet. Emellett az is előnyt jelent, hogy függetlenek lehetünk az európai piacon monopol helyzetben lévő hajtóműgyártó cégektől, és saját fejlesztéseinkkel képesek vagyunk reagálni a versenycsapat egyedi igényeire és kihívásaira is.

Egy rakétahajtómű összetett rendszer, így jelentős tervezést és megfontolást igényel, valamint több mérnöki tudományterületet is érint. A teljesség igénye nélkül ide sorolható a gépészeti tervezés és gyártás, a hajtóanyag vegyészeti szempontból történő megvizsgálása, a megfelelő gyártástechnológia kidolgozása vagy az elkészült motor bevizsgálása. Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a szervezett és biztonságos háttér.

A TDK dolgozatunk célja, hogy részletesen bemutassa a Kratos rakétahajtómű alkatrészeinek és hajtóanyag-pogácsáinak gyártási folyamatát, a közben felmerülő nehézségeket, a szerzett tapasztalatokat és a kutatómunka során kifejlesztett megoldásokat. A Kratos-projekt során elért eredmények hozzájárulhatnak a saját tervezésű rakétahajtóművek fejlesztéséhez és a BME Suborbitals versenycsapat, valamint a magyar űripar további sikereihez.

szerzők

 • Kováts Bence Csaba
  Űrmérnök
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Szabó Barnabás
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Farkas Balázs
  adjunktus, Áramlástan Tanszék
 • Cseppentő Bence
  doktorandusz, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom