Regisztráció és bejelentkezés

Vízfogyasztás mérési hibája főmérő-mellékmérő rendszerben

A lakossági vízfogyasztás mérése vízórák segítségével történik. A hiteles méréshez a vízórát szabványban megadott módon hitelesíteni kell. E hitelesítés során állandó térfogatáramon végzett mérések hibája kell, hogy az előírásnak megfeleljen. A valóság mérés során korántsem állandó a vízáram.

A víz árának növekedésével egyre több társasházban jelentek meg a mellékmérők, melyek az egyes lakások fogyasztását mérik. A szolgáltató továbbra is a főmérő alapján számol, míg a fogyasztás elosztása a mellékmérők alapján történik. Több helyen, ahol minden lakásban felszerelték a mellékmérőket, azt tapasztalták, hogy a mellékmérőkön mért fogyasztások összege különbözik a főmérőn mért fogyasztástól. Ez keletkezhet a stacionárius kalibrálásban mutatkozó eltérésből, illetve a vízfogyasztás instacionárius jellegéből.

A kísérleti munka keretében egy főmérőből és néhány mellékmérőből álló rendszert tesztelünk, ahol a fogyasztást számítógéppel vezérelt proporcionális szelep és mágnesszelepek segítségével vezéreljük és vizsgáljuk egy ciklus (pl. egy napi fogyasztás modellezése) alatt az eltérést.

A feladat a berendezés felépítése, beüzemelése, jellemző fogyasztások előállítása, vizsgálatok végzése és kiértékelése.

szerző

  • Palasik Bálint
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Pandula Zoltán
    adjunktus, Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

helyezés

III. helyezett