Regisztráció és bejelentkezés

Stabilitás vizsgálat és útvonal tervezés a három test problémában

A több test probléma a klasszikus dinamika egyik legfontosabb, máig nem teljesen felderített sarka. A legtöbb rendszernek nincs zárt analitikus megoldása, épp ez adja a probléma nehézségét. Azonban a nemlineáris analízis segítségével makroszkopikus szinten így is meg lehet határozni a rendszer viselkedését. A különböző numerikus algoritmusok ugyancsak alkalmazhatóak a szimuláció elvégzésére megfelelő pontosságot ígérve.

A TDK fő témája az Egyszerűsített Három Test Probléma (EHTP). Ennek a rendszernek az egyensúlyi pontjai, azaz más néven Lagrange pontjai jól ismertek. Ezen pontoknak illetve a pontok körüli pályáknak nagy jelentőségük van az űr felfedezése illetve megfigyelése szempontjából, mivel minimális energiára van szükség a pályán maradáshoz, így ígéretes végcél lehet műholdaknak vagy esetleges kiindulópont interplanetáris küldetésekhez. Több jelenlegi vagy jövőbeni terv is van ebben a témában mint például az ARTEMIS(1) projekt, vagy a James Webb Űrteleszkóp(2).

A három test probléma nemlineáris elemzése mellett a fő hangsúly olyan alacsony üzemanyag felhasználású pályák tervezésén van amik alacsony Föld körüli pályáról a különböző Lagrange pontokba való eljutást biztosítják.

(1-2). Annie Larsen, William Anthony, Thomas Critz, Morad Nazari, Masoud Deilami, Eric A. Butcher, New Mexico State University, Las Cruces, NM, USA, George Born, Jay MacMahon, University of Colorado, Boulder, CO, USA, "Optimal Transfers with Guidance to the Earth-Moon L1 and L3 Libration Points using Invariant Manifolds:A Preliminary Study"

szerző

  • Varga Gábor István
    gépészeti modellezés
    nappali (angol nyelvű)

konzulens

  • old Dombóvári Zoltán
    adjunktus, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

III. helyezett