Regisztráció és bejelentkezés

Ütközési sokk hatásainak modellezése MEMS szenzorban

A MEMS (micro-electromechanical system, mikro-elektromechanikai rendszer) szenzorok mára mindennapjaink részét képezik, ott vannak az okostelefonjainkban, fülhallgatóinkban, okosóráinkban, de az autóink kritikus rendszereinek is fontos részét képezik. A technológia folyamatos fejlődésével a szenzorstruktúrák egyre kisebbek és érzékenyebbek lesznek, az ütközésekkel, hirtelen behatásokkal szembeni ellenállóságuk csökken. Ütközéseknek pedig számos esetben ki vannak téve a szenzorok, például autóbaleset során, illetve leeshetnek a gyártósorról vagy leejthetjük őket a mobiltelefonunkkal együtt is. A sokk szenzorházban való terjedésének helyes modellezésével lehetőség nyílik a szenzor ütésállóságának értékelésére és javítására már a tervezés korai szakaszában.

Dolgozatomban egy egyszerűsített MEMS gyorsulásmérő szenzor padlóra történő ejtését vizsgálom, az ütközés okozta sokk terjedését, illetve a szenzorstruktúrára gyakorolt hatást. A folyamatot a gyors dinamikára való tekintettel explicit végeselemes szoftverrel szimulálom. A struktúrára gyakorolt hatást erősen befolyásolja a szenzor ejtésének szöge és a padló anyaga. A sokk szenzorházon keresztüli terjedésére transzfer függvényt illesztek, amelynek a célja a minél általánosabban (különböző anyagokra és konfigurációkra) alkalmazható egyszerű modell megalkotása.

Ezentúl megvizsgálom azt is, hogy lehetséges-e a mikroszekundumok alatt lejátszódó ütközéssel egy mikrométer skálájú egyszerűsített szenzorstruktúra sajátfrekvenciáit gerjeszteni, azaz rezonancia okozhatja-e a struktúra tönkremenetelét.

szerző

 • Plavecz Lambert
  Gépészeti modellezés mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szekrényes András
  egytemi docens, Műszaki Mechanikai Tanszék
 • Dr. Berezvai Szabolcs
  adjunktus, Műszaki Mechanikai Tanszék
 • Karap Attila
  Szimulációs mérnök, Robert Bosch Kft. (külső)

helyezés

II. helyezett