Regisztráció és bejelentkezés

Bokarögzítők hatása az emberi egyensúlyozásra

A boka mint az emberi mozgás egyik fontos eleme, nagyban ki van téve a különböző sérüléseknek. Gyakoriak a sportok, vagy akár csak a mindennapi élet során szerzett károsodásai. Ezeket a sérüléseket súlyosságuktól függően nagyrészt bokasínnel, vagy a felépülést segítő, netán az újabb sérülést megelőző bokarögzítőkkel kezelik.

Dolgozatomban a különböző fajtájú rögzítők emberi egyensúlyozásra gyakorolt hatását vizsgáltam. Ehhez a kísérleti alanyok egy helyben állása közben megjelenő mozgásokat figyeltem, és OptiTrack mozgáskövető kamerarendszer segítségével rögzítettem a kutatásban részt vevő személyek egyensúlyozási kísérleteit. Az egyensúlyozási kísérleteket stabilometriai paraméterekkel jellemeztem [1], meghatározva azokból az egyensúlyozási képességet[2].

A mérések különböző bokarögzítőkkel történtek. Az emberi testet egytagú inverz ingával modellezve az egyensúlyozási kísérletekre vonatkozó stabilometriai paraméterek és a központi idegrendszer által alkalmazott beavatkozás, vagyis a bokanyomaték a mért adatokból meghatározható. A vizsgálat célja a különböző körülmények között mért mozgások összehasonlítása és az eltérő rögzítők bokanyomatékra gyakorolt hatása volt. Kíváncsi voltam az egyensúlyozási képesség és az egészséges vagy már sérülést szenvedett boka viselkedésének az összefüggésére is.

A dolgozat betekintést nyújt az egyik leggyakoribb sérülés egyensúlyozásra gyakorolt hatásaira. Az eredmények alapján új bokarögzítők fejleszthetőek a boka egészségének hatékonyabb megőrzésére és a már sérült boka mozgásának fejlesztésére.

[1] Nagymáté, G., Orlovits, Z., & Kiss, R. M. (2018). Reliability analysis of a sensitive and independent stabilometry parameter set. PloS one, 13(4), e0195995.

[2] Nagymáté, G., & Kiss, R. M. (2016). Parameter reduction in the frequency analysis of center of pressure in stabilometry. Periodica Polytechnica Mechanical Engineering, 60(4), 238-246.

szerző

  • Mónus Ida
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Molnár Csenge Andrea
    doktorandusz, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

Jutalom