Regisztráció és bejelentkezés

Periodikusan változó forgácsleválasztás hatása esztergálási folyamatok stabilitására

Forgácsolási folyamatok anyagleválasztásának sebessége függ a megmunkálási paraméterektől, mint például a fordulatszám, előtolási sebesség vagy fogásmélység. Ezek a mennyiségek azonban nem változtathatók tetszőlegesen, gyakran nemkívánatos rezgések lépnek fel, amelyek rontják a felületi minőséget, illetve limitálják a megmunkálás sebességét.

Esztergáláskor az esztergakés sem tökéletesen merev test, így a folyamat során a szerszám éle szabad szemmel nem észrevehető kis rezgéseket végezhet. Következtetésképp a leválasztott forgács vastagsága sem állandó, hanem a mechanikai modellek alapján függ az aktuális és egy fordulattal korábbi elmozdulásoktól.

Dolgozatomban az esztergálási folyamatok stabilitását vizsgálom azon esetekben, amelyekben a forgács vastagsága periodikusan változik. A hagyományos modellekhez képest a matematikai egyenlet periodikus együtthatójú tagot is tartalmaz, amely esetén a Floquet elmélet használandó. Hasonlóan a Mathieu egyenlethez, ez a periodikus együttható megváltoztathatja a stabilitási tulajdonságokat, azaz növelheti vagy csökkentheti a stabil megmunkálást biztosító paraméterek tartományát. A kutatásom során ennek a modellnek a leírásával, valamint alkalmazhatóságával foglalkozom.

szerző

  • Zsiros Ádám
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hajdu Dávid
    Tudományos segédmunkatárs, Műszaki Mechanikai Tanszék