Regisztráció és bejelentkezés

Prediktív szabályozási algoritmusok az emberi egyensúlyozásban

Az emberi egyensúlyozás az élet majdnem minden területén nagyon fontos kérdés, ilyenek például a járás, a futás, a biciklizés, tárgyak mozgatása kézzel, de még ide tartozik az egy helyben állás is. Az egyensúlyozási folyamatok megértése nagyon fontos, elsősorban az iősödő emberek szempontjából. Ennek ellenére, még mindig nagyon sok nyitott kérdés vetődik fel az idegrendszer működésével kapcsolatban.

Az idegrendszeri folyamatok matematikai modellezésére fókuszálunk, amelyek az egyhelyben állás közben zajlanak. A szakirodalomban többféle megközelítés is található. Az egyik megközelítés lineáris szabályozó (mint például a PD, PID és PIDA) alkalmazása a modellben. Emellett a modell alapú prediktív szabályozók is szóba jöhetnek, melyek alapján az ember előre megtanult mozgásmintákkal avatkozik be az egyes szituációkban.

Munkánkban a kétféle szabályozási alapelvet hasonlítjuk össze stabilometriai mérőszámok segítségével, mint például az oszcilláció tipikus frekvenciája, a súlypont mozgásának átlagos sebessége és a test maximális/átlagos dőlésszöge.

szerző

  • Ismayilov Mirroyal
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Zelei Ambrus
    Tudományos munkatárs, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

III. helyezett