Regisztráció és bejelentkezés

Személyes vagy egyszemélyes?

Személyes vagy egyszemélyes?

A 2016-os Tudományos Diákköri Konferenciára egy Városépítészet, tervezéselmélet témájú munkával készülünk. Célunk kísérletek és vizsgálatok végzésével az emberek köztérhasználatának megismerése, dokumentálása.

Hogyan hozhatunk létre olyan teret, amelynek a használat fontos, a tervezés során folyamatosan figyelembe vett eleme, és ennek köszönhetően a különböző felhasználók számára a tér más-más személyre szabott élményt tud nyújtani?

Egyre több urbanisztikai kutatás és tanulmány feszegeti a kérdéskört, mely szerint a városok népességének növekedésével az emberek egyre több időt töltenek egyedül, egyre magányosabbak.

Ennek a folyamatnak a furcsa kettőssége sok izgalmas szituációt és veszélyt rejt magában, ezért szeretnénk megfigyelni azt, hogy az egyedül tartózkodó, magányos személyek hogyan érezhetik magukat komfortosan a nyüzsgő város közterein.

Vizsgálataink kezdetén a probléma egy apró szegletével foglalkoztunk, a városi egyszemélyes terekkel. Ekkor merült fel bennünk az a kérdés, hogy a gyakori szinonima jellegű szóhasználat ellenére az egyszemélyes és a privát terek fogalmai közel sem azonosak.

A projekt során esettanulmányokat végzünk, melyeknek segítségével egy rendszer felállítása a célunk. Ebben a rendszerben különböző tértípusokat határozunk meg, melyeknek meghatározó jellemzőjük az, hogy a felhasználóik szemszögéből milyen a használatuk és a jelentésük.

A dolgozatunkban ezeknek a tereknek a vizsgálatával foglalkozunk, olyan szemszögből, hogy a bennük tartózkodó személyeknek mekkora távolságokra, terekre van szükségük komfortérzetük megtartásához. Elsődleges célunk e vizsgálat egyértelmű és grafikus feldolgozása, a jövőbeni tervezési gyakorlat segítése érdekében.

szerzők

 • Müller Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Torda Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Hory Gergely
  egyetemi tanársegéd, Urbanisztika Tanszék
 • Dr. Fonyódi Mariann
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék

helyezés

Jutalom