Regisztráció és bejelentkezés

Miért pont panel? Tervezők, ahogy látták, és látják ma; Vélemények az alkótóktól a panelek valódi arcáról

A panelépítés valóban a legjobb megoldást jelentette a világháború utáni időszakban? Nem pedig pusztán egy probléma kezelése volt? A lakáshiány pótlására egy, a 60-as évektől kezdve tökéletesnek tűnő megoldás hogyan alakult át problémává? Valóban az egyik alapvető emberi igény, a lakhatás kielégítése volt az elsődleges szempont? Valóban presztízs volt lakótelepen lakni a 60-as és 70-es években? Miért és mikor lett előny helyett hátrány a panelban lakás? Milyen visszhang fogadta a városkép nagymértékű léptékváltását? Milyen szabadsága volt a tervezőknek? Miben volt érezhető az elmaradás a nyugati-keleti szakmai mintákhoz képest? Mennyire volt gazdaságilag kedvező konstrukció a házgyárak honosítása? Hogyan változtak a különböző ütemek alatt a meghatározó tervezési szempontok? Vajon más döntéseket hozott volna a vezetés, amennyiben tudják előre, hogy a jelenkor egyik leginkább megkérdőjelezhető helyzetét teremtik meg?

Válaszok egy keveset vitatott témakörben országszerte elismert építészektől, a szocializmus világából:

Információgyűjtés céljából felkerestünk három Ybl-díjas építészt: Callmeyer Ferencet, Virág Csabát és Bálint Imrét, akik pályakezdőként részt vettek a paneles lakóépületek tervezésében.

Személyes problémák, megoldások, sikerek és kudarcok kerültek felszínre a nosztalgikus hangulatban eltöltött délutánokon. Szubjektív kötődéseket és objektív szakmai tényeket próbáltunk megtudni tőlük, több évtized távlatából.

Fontos tisztázni, hogy amit a továbbiakban olvasni fognak, nem egy tényleíró, korszakelemző esszé. A tanulmány elismert építészekkel készített interjúkra alapozva közelíti meg a mai Magyarország egyik legnagyobb városépítészeti és építészeti kihívását, a paneles lakótelepet. Új összefüggésekbe emeli a témát, és talán elindít egy olyan komplex szakmai gondolkodást, amely túlmutat az épületek technikai felújításán.

csatolmány

szerzők

 • Józsa Katalin
  építészmérnök
  nappali
 • Kulcsár Emese
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Benkő Melinda
  habilitált egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék

helyezés

Jutalom