Regisztráció és bejelentkezés

Városember

“Keszthely gyorsan és tervszerűen megújult. A Balaton fővárosában sorra alakulnak ki az új lakótelepek, vikkend telepek és üdülők egész sora gomba módra nő ki a földből. A régi- nyugdíjasok városa- lassan a fiatalok és a modern épületek városa lesz. A földszintes komor, öreg házak övezte utcák már új, modern toronyépületekbe torkollanak.”

Napló, 1969. okt.31.

...és valóban. Keszthely látképe fölé magasodik egy fehér óriás majd' ötven éve. Mint egy felkiáltójel,egy magányos idegen, úgy áll ott egy letűnt rendszer maradványaként.

Sétálunk a Kastély utcán, le a Lehel úton egészen a Rákóczi térig. Át a zebrán, még néhány lépés és ott vagyunk. Az árkádok alatt, az ajtónál állunk. Az üveg mögött felsejlik a pepita lépcsőházburkolat és a postaládák sora. Valaki elhalad mellettünk és nagy léptekkel bemegy a ház aljában lévő postára. A felirat még a régi, ahogy a mellette nyíló Patyolat mosodáé is. Van ami nem változott. A váz ugyanaz, de a tartalom?

A hatvanas, hetvenes évek várospolitikáját ma már sok pontban elavultnak tekintjük. Nem építünk mindenáron panel lakótelepeket, nincs ötéves tervünk és már házgyárunk sem. Mégis lakókörnyezetünk arculatát és sokunk mindennapjait nagyban meghatározzák ezen időszak termései.

Vajon mit jelentett akkor, 1969 nyarán, beköltözni a Vásár tér 12-be és mit jelent ez ma? Hogyan változott az évek során az alközpont megítélése? Mivel adtak többet Keszthelynek technikai és társadalmi újításai? Hiszen a város életében úttörő volt és megkerülhetetlen. A városiasodás követe, egy lépés amivel Gyöngyös, Miskolc, Szolnok és Salgótarján után Keszthely is beállt a sorba. És vele együtt az emberek is.

Egy ház, kilenc emelet, hetvenhat lakás, több száz dobozba zárt élet és titok.

Megfejthetjük?

csatolmány

szerzők

 • Mudry Luca Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Herbszt Csilla
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék
 • Dr. Szabó Julianna
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék