Regisztráció és bejelentkezés

Ideiglenes eszközökkel a Duna-parton

Ideiglenes eszközökkel a Duna-parton

Édelmayer Zsófia, Ferdinandy Kinga

Konzulens: Alföldi György DLA, Kukucska Gergely

Budapest meghatározó eleme a Duna, a város és folyója elválaszthatatlanok egymástól. A főváros látképének és városszövetének kialakulásában, történelmi, kulturális fejlődésében és a lakók mindennapi életében a várost kettészelő folyó mindig is jelentős szerepet játszott.

A vízzel való közvetlen kapcsolat a rakpartok kiépítésével és azok közúti forgalomnak való átadásával megszűnt, a folyópart, mint városi köztér jelenleg nem létezik.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években a Duna és Budapest viszonya újra előtérbe került. A főváros hosszú távú fejlesztéseinek alapvető koncepciója a “Dunával együtt élő város”. A Budapest 2030 tervezet célja egy olyan európai színvonalú, változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó folyópart kialakítása, amellyel a Duna a város főutcájává válhatna. Ezt a jövőképet a rakpartok forgalomcsillapításával, a kikötők rendezésével, zöldfelületi rendszer kiépítésével, és az alul-hasznosított területek revitalizálásával kívánja elérni.

2030 meglehetősen távoli időpont. Vajon mi történik ez idő alatt a Duna-parttal? A Budapest 2030-as tervezet a jelenleg alul-hasznosított területekre nem fokozatos fejlesztési programot kínál, szemben a belvárosi helyszínekkel, így azok addig is kihasználatlanul maradnak. Az ideiglenes és időleges használat gyakorlata megoldást jelenthet e városi terek újra élesztésére. Kutatásunk során ezekre a folyószakaszokra koncentrálunk az átmeneti hasznosítás lehetőségeit vizsgálva. Célunk olyan taktikák kidolgozása, amelyek alacsony költségvetésű megoldást nyújthatnak az elhagyatott Duna-parti területek használatba vételére, a helyi igényekre való reagálással, a lakosság aktivizálásával.

Hazai és külföldi példákkal, esettanulmányokkal illusztráljuk az alulról szerveződő kezdeményezések kérdéskörét, az ideiglenes hasznosítás módjának logikáját, a folyamatban résztvevő szereplők lehetőségeit, hogy egy átfogó képet kapjunk arról, hogy mihez lehet kezdeni ideiglenes eszközökkel a Duna-parton.

szerzők

 • Édelmayer Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ferdinandy Kinga
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Kukucska Gergely
  cégvezető-tulajdonos, D1618 Műhely (külső)
 • Alföldi György
  egyetemi tanár, Urbanisztika Tanszék