Regisztráció és bejelentkezés

Hello Turiszt! - gyaLOG IN BUDAPEST

Sétálni jó. A városi turizmus népszerű elemei a vezetett sétatúrák. A turisták előszeretettel jelentkeznek a legtöbbször helyiek által vezetett 1-3 órás túrákra a város jobb és gyorsabb megsimerése végett. Minden városnak van története, történelme, építészeti-, emberi- és egyéb identitása, illetve a turista érdeklődési körének megfelelő oldala, de ezt sokszor nehéz vagy legalábbis lusták vagyunk magunktól felfedezni. A városok termékek, melyeket fogyasztunk, és gyakran tálcán kínálják az attrakciókat, de sok esetben nem egyértelmű, hogy mire is kéne kiváncsinak lennünk. A városi sétatúrák ezt a (sokszor tematikus) fogyasztást teszik lehetővé az érdeklődöknek, külföldi és helybéli “turisták”-nak egyaránt.

Tdk dolgozatom fő témája a városi sétatúrák és a városok turizmusfejlesztési lehetőségeinek kapcsolatának vizsgálata. Nem minden városban azonos mértékű a kereslet a walking tour-okra, ennek oka a város, mint termék, “fogyaszthatóságában” keresendő. Míg a középkori maggal rendelkező városok értelmezése nem esik senkinek nehezére, addig a modernkori amerikai városok megértéséhez szükséges lehet egy helyismerő vezető. Budapest ebből a szempontból szerintem különleges pozíciót foglal el a turista célpontok hálózatában, ugyanis könnyen és logikusan végig lehet nézni a fő attrakciókat, de a célkereszten kívül eső látványosságokat még a helyiek sem ismerik.

Kutatásom alatt a kipróbált budapesti városi sétákat vizsgáltam, a túravezetők és a résztvevők véleményével kiegészítve. A szakirodalomban nem született még számottevő mennyiségű vizsgálat e konkrét témában, a turizmus vizsgálata azonban már évtizedek óta foglalkoztatja a legkülönbözőbb szakágakat. A kutatás részét képezte a budapesti gyalogos séták piacának feltárása, a létező séták térképes ábrázolása, és a még ki nem használt tematikák, egy piaci rés, keresése. Budapesten rengeteg másodlagos attrakció létezik, melyek bemutatása, “fogyaszthatóvá” tétele még további fejlesztést igényel a várostól és lakóitól.

szerző

  • Klaniczay János
    építészmérnök tervező
    nappali

konzulens

  • Dr. Kádár Bálint
    docens, Urbanisztika Tanszék

helyezés

Jutalom