Regisztráció és bejelentkezés

Siófok vendéglátási egységeinek arculata és lehetőségei

Siófok a Balaton parti városok pulzáló, szezonális igénybevételének egyik legnagyobb áldozata. Mivel a város Budapest után a legjelentősebb turisztikai központ, így kiterjedt szolgáltatási szférával rendelkezik [1.]. A vízparthoz közeledve előtérbe kerülnek a városba látogatókat megcélzó kiszolgáló létesítmények. Ennek köszönhetően az épületállomány látképe, funkcionális megoszlása, a városon belül rendkívül látványosan változik. A helyiek számára ez a kétarcúság sok nehézséget okoz.

Vajon a különböző üzleti stratégiák közül melyek azok, amelyeket a vásárlók értékelnek? Milyen eszközökkel lehet több vendéget becsalogatni?

Megfigyeléseink során a város éttermeit térképeztük fel, ezek megoszlását, építészeti kialakítását, célközönségét és marketing eszközeit vizsgálva. Az éttermeket kérdőíves formában szondáztuk, valamint felméréses formában is kerestünk válaszokat a felhasználók igényeire.

Kutatásunk során ezen adatokat nem csak katalogizáljuk és kategorizáljuk, hanem segítségükkel értékeljük a különböző üzleti modelleket. Rendszerezzük a különböző homlokzati típusokat elemeik alapján. Ezen tipológia segítségével keresünk válaszokat, milyen elemeket preferálnak az egyes fogyasztói rétegek illetve kimondhatók-e általánosan sikeres összetevők egy éttermi terasz vagy belső tér esetében. A homlokzatalkotás tudatossága, ezek elemei is változnak a településen belül elfoglalt hely alapján. Így foglalkoztunk továbbá azzal is, milyen komponensek kerülnek előtérbe a helyieket célzó éttermekben.

Célunk, egy turisztikai szempontból igénybe vett város vetületében, átfogó képet adni a jelen lévő üzleti modellekről, ezek lehetőségeiről, és nehézségeiről, valamint módszertani kísérletet készíteni hasonló egységek vizsgálatához.

Források:

[1.] http://epiteszforum.hu/files/Siofok_bemutatasa.pdf

szerzők

 • Szabó Kristóf
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Nagy Fruzsina
  Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Julianna
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék
 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék

helyezés

Jutalom