Regisztráció és bejelentkezés

Nyári szezonhoz köthető autósforgalom optimalizálásának vizsgálata a siófoki partszakaszon

Nyári szezonhoz köthető autósforgalom optimalizálásának vizsgálata a siófoki partszakaszon

(Parkoló kereső forgalomból adódó zsúfoltság megszüntetése a siófoki partszakaszon)

Siófok egyike a Balaton legforgalmasabb városainak. A város idegenforgalmi vonzereje a sokrétű szolgáltatásainak köszönhető. Úgy mint a fizetős- és szabadstranddal is rendelkező, 17 km hosszú partszakasz, az ehhez kapcsolódó vendéglátó szolgáltatások, illetve hajózási lehetőségek, a felújított városközpont. Nyári szezonban a idegenforgalom nagy kihívások elé állítja a város vezetését.

A város vonattal való megközelíthetősége megfelelő, de mégis a vendégek többsége autóval érkezik. Az egyik fő probléma ebből adódóan a főszezonban tapasztalható megnövekedett parkoló kereső illetve parkoló forgalom. Jellemzően a part menti utcákban figyelhető meg ennek intenzitása, melynek megléte visszavezethető a helyben jelen lévő szolgáltatási kínálat sűrűségére.

Egy rendezett, új rendszeren alapuló parkolási rend szinte mindenkinek az érdeke lenne. Az önkormányzatnak fontos, hogy az állandósult káosz megszűnjön a nyár folyamán, ezzel is növelve az ide látogató vendégek és helyiek komfortérzetét. A strandot üzemeltető cég érdekelt, hogy a strandjai körül ne autók százai keringjenek parkolót keresve, rontva a Balaton parti élményt. Éttermek, üzletek is nyerhetnének a csökkentett autós forgalomnak köszönhetően, látva a Petőfi sétánynál is megjelenő pozitív példát - gyalogos forgalom előtérbe helyezése az autós forgalommal szemben.

Felmerül a kérdés, vajon létrehozható-e egy emberközpontú, részben autómentes partszakasz? Milyen eszközök szükségesek a megvalósításhoz? Milyen hatásokkal járna a városra és az emberekre a különböző változások bevezetése? Célunk a helyben végzett kutatások, adatbázisgyűjtés, a különböző érdekeltségek képviselőivel készített interjúk alapján, illetve a hasonló helyzetben lévő városok megoldásainak bemutatásán keresztül, a lehetséges opciók felvázolása Siófok városára.

szerzők

 • Hajdú Csongor
  Urbanista-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Fehér Orsolya
  Urbanista-építészmérnök MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Julianna
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék
 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék