Regisztráció és bejelentkezés

Katalán boltozatok textilerősítésű elemekből

A 2015-ös MAPEI Betonkenu Kupára épített kenu tervezési és kivitelezési munkái során tapasztaltuk meg, hogy milyen lenyűgözően vékony lehet az üvegszállal erősített ferrocement, és elkezdtük az anyag alternatív felhasználási lehetőségeit kutatni. Felmerült bennünk a kérdés, vajon le lehet-e 3 centiméter alá csökkenteni egy teherbíró födém vastagságát? A katalán boltozat logikáját adaptálva azt vizsgáljuk, hogy lehetséges-e szálerősítésű, extrém vékony építőelemekkel boltozott térelhatárolást létrehozni. Dolgozatunkban két lehetőséget vizsgálunk meg saját kísérleti eredményekkel alátámasztva: egyrészt a tavalyi kenunál alkalmazott anyagból, üvegszál erősítésű ferrocementből készülő elemek alkalmazását, másrészt mivel elkötelezettnek érezzük magunkat a környezetvédelem iránt, a növényi szálerősítésű vályogot választottuk.

Napjainkban jelentős szerepet játszik a környezetterhelésben az építőipar, ezért kötelességünk olyan megoldások után kutatni, amellyel hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez. Ennek útja a megfelelő építőanyagok kiválasztása mellett az anyagfelhasználás csökkentése lehet. Az ókori előzményekkel rendelkező katalán boltozat alapvetően nagyon vékony szerkezet, de a célunk az, hogy ezt a hagyományos vastagságot még tovább tudjuk redukálni.

A kísérletekben vizsgált szerkezetek építészeti alkalmazása előnyös lehet kiemelten környezettudatos projektek megvalósítása esetén, de véleményünk szerint sikerrel alkalmazhatóak olyan területeken is, ahol viszonylag olcsó munkaerő mellett, lényegében helyi anyagokra hagyatkozva lehetséges csak az építés – ezt alátámasztja, hogy a ferrocementet most is viszonylag széles körben alkalmazzák fejlődő országokban, előnyös műszaki tulajdonságai és ’low-tech’ jellege miatt.

A szerkezethez szükséges elemeket laboratóriumi munka keretében fejlesztettük ki. A ferrocementtel készült boltozat megalkotásához a betonkenu építése során felhasznált anyagot alkalmazzuk, míg a vályogból épített boltozathoz szükséges elemek összetételét a kísérletek során véglegesítjük. Ehhez vizsgáljuk az anyagösszetételt, a növényi szál anyagát és a szövés sűrűségét. Dolgozatunkban azt mutatjuk be, hogy milyen módon alkalmazhatók a fenti anyagok vékony, boltozott térelhatárolásra.

szerzők

 • Hágen Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Ferenczi Edit
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Sajtos István
  egyetemi docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék
 • Dr. Csicsely Ágnes
  egyetemi adjunktus, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék