Regisztráció és bejelentkezés

Homloklemezes kapcsolatok egyszerűsített méretezése

A napjainkban gyakran használt acélszerkezetek homloklemezekkel kialakított csomópontjainak méretezése rendkívül összetett feladat, munkánk során ennek egyszerűsítésére teszünk javaslatot.

A homloklemezes kapcsolatok tönkremenetelének három módja van: az övlemez teljes folyása, a csavar törése vagy a kettő kombinációja. [1] Ezek közül az öv teljes folyása illetve az öv folyása és a csavarok együttes szakadása több tényező által befolyásolt, a számításokban nehezen modellezhető jelenség; azonban a csavarok tönkremenetele könnyen kezelhető, gyakorlatias módszerekkel számítható. [2] [3]

Dolgozatunkban különböző típusú szelvényekhez szeretnénk olyan szerkesztési szabályokat meghatározni, amelyek felhasználásával a három tönkremeneteli mód közül mindig a legegyszerűbben számítható lenne a mértékadó. Az általunk javasolt geometriai elrendezések és felvett méretek alkalmazásával a szerkezet méretezésekor csak a csavarok törését szükséges figyelembe venni. Törekszünk arra, hogy tapasztalataink alkalmazása átfogó, széles körű lehessen, egyaránt lefedve a leggyakrabban használt IPE és HEA szelvényeket illetve az egyedileg tervezett szerkezeteket.

Célunk a megalkotott szerkesztési szabályok, geometriai elrendezések és felvett méretek olyan táblázatba rendezése, amelyben szereplő adatok felhasználásával elegendő a homloklemezes kapcsolatok egyszerűsített méretezésének elvégzése. Ennek lényege, hogy a kapcsolatra ható nyomatékot egy egyszerű erőpárral vesszük fel, a teherbírás elérése a húzott csavarok tönkremenetelekor következik be.

Dolgozatunkban magyarázatot adunk a szerkesztési szabályokra és a csavarok optimális elrendezésére. Munkánk során az Eurocode 3 szabvány alapján dolgozunk, az általunk javasolt eljárások annak megfelelnek.

[1] Fernezelyi Sándor: Acélszerkezetek tervezése építészeknek c. jegyzet 77-80 o.

[2] Ádány S., Dulácska E., Dunai L., Fernezelyi S., Horváth L.: Acélszerkezetek c. segédlet II/10-20 o.

[3] Eurocode 3: Design of steel structures 291-309 o.

szerzők

 • Novák Zsanett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kristóf Imola
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Hegyi Dezső
  egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék