Regisztráció és bejelentkezés

Acélszerkezetek homloklemezes kapcsolatainak egyszerűsített méretezése

A homloklemezes kapcsolatokat gyakran alkalmazzuk acél szerkezeti elemek egymáshoz rögzítésére. Az EC3 által javasolt helyettesítő T elemes vizsgálat ad megoldást ennek a kapcsolattípusnak a "kézi" ellenőrzésére. Ez az eljárás azonban nagyon összetett, sok időt és fokozott odafigyelést igényel. Munkánk során ennek egyszerűsítésére teszünk javaslatot.

A homloklemezes kapcsolatok tönkremenetelének három módja van: az övlemez teljes folyása, a csavar törése vagy a kettő kombinációja. [1] Ezek közül az öv teljes folyása illetve az öv folyása és a csavarok együttes szakadása több tényező által befolyásolt, a számításokban nehezen modellezhető jelenség; azonban a csavarok tönkremenetele könnyen kezelhető, gyakorlatias módszerekkel számítható. [2] [3]

Dolgozatunkban különböző típusú szelvényekhez szeretnénk olyan szerkesztési szabályokat meghatározni, amelyek felhasználásával a három tönkremeneteli mód közül mindig a csavarok tönkremenetele lenne a mértékadó. Amellett, hogy ennek a tönkremenetelnek a számítása a legegyszerűbb, általában így érhető el a leggazdaságosabb szerkezeti kialakítás is (a kötőelemek jellemzően drágábbak a szerkezeti acélnál, ezért érdemes ezek teherbírását maximálisan kihasználni). Az általunk javasolt geometriai elrendezések és felvett méretek alkalmazásával a szerkezet méretezésekor csak a csavarok törését szükséges vizsgálni. Arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint minden járatos szerkezeti elrendezéshez használható legyen a javasolt megoldás. A leggyakrabban használt IPE és HEA szelvények méretéből indultunk ki, de a felvett elrendezések az egyedileg tervezett keresztmetszetekhez is alkalmazhatóak.

Célunk a megalkotott szerkesztési szabályok, geometriai elrendezések és felvett méretek olyan táblázatba rendezése, amelyben szereplő adatok felhasználásával elegendő a homloklemezes kapcsolatok egyszerűsített méretezésének elvégzése. A javasolt egyszerűsített eljárás lényege, hogy a kapcsolat nyomatéki ellenállását a húzott csavarkép és a nyomott öv alkotta erőpár adja, a teherbírás elérése a húzott csavarok tönkremenetelekor következik be.

Dolgozatunkban magyarázatot adunk a szerkesztési szabályokra és a csavarok optimális elrendezésére. Munkánk során az EC3 szabvány alapján dolgozunk, az általunk javasolt eljárás annak megfelelnek.

[1] Fernezelyi Sándor: Acélszerkezetek tervezése építészeknek 77-80 o.

[2] Ádány S.,Dulácska E., Dunai L., Fernezelyi S., Horváth L.: Acélszerkezetek II/10-20 o.

[3] Eurocode 3: Design of steelstructures 291-309 o.

szerzők

 • Kristóf Imola
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Novák Zsanett
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Hegyi Dezső
  egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék