Regisztráció és bejelentkezés

Kazinczy Gábor élete és munkássága

Kazinczy Gábor a XX. századi magyar és a nemzetközi építőmérnöki élet egy kiemelkedő, ám hazánkban nem igazán ismert alakja.

Az Ő életének és munkásságának hivatott emléket állítani ez a dolgozat.

Szegeden született 1889-ben.Tanulmányait Magyarországon végezte, oklevelét 1911-ben szerezte a Királyi József Műegyetemen. Közvetlenül az egyetem befejezése után a főváros alkalmazásában kezdett dolgozni. Ebben az időszakban végezte híres kísérleteit. A háborús politikai helyzet miatt azonban el kellett hagynia az országot. Dánia után, végül Svédországban telepedett le, ahol 1964-ben hunyt el. Számos publikáció és konferenciai előadás fűződik nevéhez. Főbb kutatásai a vasbeton szerkezetekkel kapcsolatosak. Többek közt a képlékeny csukló kutatása és a megbízhatóság elméletre alapuló, de ekkor még ismeretlen, számítási modell kidolgozása is fűződik nevéhez. A budapesti óvóhelyek biztosa is volt-alkalmazása.

Életrajzát, munkásságát még teljes egészében nem állították össze. A dolgozatunk ebből a célból készült és elkészítéséhez a Fővárosi Levéltár tárolt dokumentumait és az egyes konferenciák fennmaradt anyagait tudtuk felhasználni.

szerzők

 • Lógó Benedek András
  építőmérnöki
  nappali
 • Szabó Zsuzsanna
  építészmérnök
  nappali
 • Lógó János Máté
  építőmérnöki
  nappali

konzulens

 • Dr. Sajtos István
  egyetemi docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

helyezés

Jutalom