Regisztráció és bejelentkezés

Membránszerkezetek parametrikus modellgyűjteménye

ABSZTRAKT

Jelen absztraktban összefoglalom 2015/2016 őszi szemeszterén beadásra kerülő Tudományos Diákköri Konferencia dolgozatomat, melynek címe Membránszerkezetek parametrikus modellgyűjteménye. Kutatásom tárgya a feszített membránszerkezetek csomópontképzésének parametrikus modellezhetősége.

A dolgozat folytatása az ugyanitt íródott, Feszített membránszerkezetek részletmegoldásai - virtuális csomópontgyűjtemény (2012) és Membránszerkezetek megtámasztási megoldásai - sarokcsomópontok (2011) című TDK munkáimnak. Mindez elérhető a www.membranedetail.com honlapon.

A kutatás célja egy nyílt, internetes tudástár létrehozása volt, ahol szakmabeliek membráncsomópontok sokaságát tekinthetik meg kiviteli és erőtani szempontok szerint kategorizálva. Ez megvalósult, a mostani fázisban gyakorlati hasznosságot tervezek a rendszernek kölcsönözni.

A parametrikus modellezés lényege, hogy adott geometria belső összefüggésrendszerét alkotjuk meg algoritmikus módon. Nem egyszeri formát, hanem egy lépéssort (kódot, algoritmust) készítünk, mely a formát leírja. A paraméterek utólagos változtatásával a forma újragenerálódik - tetszés és igény szerint módosítható. Ilyen kódok használata többek közt időigényesen szerkeszthető, bonyolult geometriák esetén indokolt. Ide sorolhatóak a feszített membránszerkezetek (sátrak, ponyvák) szerkezeti csomópontjai. Membránoknál rengeteg felület, görbe, kapcsolóelem, stb. kerül virtuális megmodellezésre, mely a kiviteli szintű kidolgozásnál szinte fokozhatatlanná válik.

Egy olyan parametrikus algoritmuscsokrot alkottam meg, mely rendkívül felhasználóbarát működésű. A kódoláshoz nem értő felhasználó példaképp megrajzol három, egymást metsző görbét, és a kód kigenerál egy komplex sarokcsomópontot. Átpozicionálja a metszéspontot, mire a sarok újragenerálódik. A valós gyártmányokat reprezentáló elemek az új szitációhoz igazodnak, emellett egyetlen kattintással cserélhetőek, léptékezhetőek (pl. a kötélfej típusa, csavarszám, stb). A kódok a Rhinoceros® (McNeel - Rhino 5) Grasshopper® nevű plug-injével készültek.

Célom tehát jelentős mértékű manuális szerkesztési munkát és időt spórolni vállalati szinten. A projekt jelenlegi célkitűzése a kódok használhatóságának prezentálása és levalidáltatása valós, ipari felhasználókkal. Amennyiben ez a néhány kód pozitív visszajelzést kap, érdemes lehet a továbbfejlesztése.

Források:

- Zubin Khabazi: Generative algorithms (using Grasshopper) © 2012 (www.morphogenesism.com)

- Andrew Payne & Rajaa Issa: The Grasshopper Primer, Second Edition - for version 0.6.0007 © 2009

- http://www.grasshopper3d.com/

- Füzes Bálint Péter: Feszített membránszerkezetek részletmegoldásai - virtuális csomópontgyűjtemény

(2012 TDK, BME ÉPK, Szilárdságtani és Tartószerkezetei Tanszék, konz.: dr. Hegyi Dezső)

- Füzes Bálint Péter: Membránszerkezetek megtámasztási megoldásai - sarokcsomópontok

(2011, TDK BME ÉPK, Szilárdságtani és Tartószerkezetei Tanszék, konz.: dr. Hegyi Dezső))

- http://www.membranedetail.com

szerző

  • Füzes Bálint Péter
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Hegyi Dezső
    egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék