Regisztráció és bejelentkezés

Absztrakció

Bármi történjék, a gondolatok röpködnek, szélsebesen változnak, önálló életet élnek és közben hatást gyakorolnak egymásra, döntéseinkre, érzéseinkre, egész személyiségünkre. Folyamatosan, akár a legkisebb külső inger hatására is alakulnak.

A gondolatok változékonyságának legizgalmasabb kérdései, hogy vajon tudjuk-e befolyásolni a benyomásaink, érzéseink kavarodását? Adhatunk-e új értelmet egy általánosan elfogadott, teljesen hétköznapi, de nagy erejű tárgynak?

Munkámban átlagosnak tűnő plüssmedvéken keresztül mutatom be ezen gondolatok sokszínűségét és befolyásolhatóságát. Ez a tárgy gyermekkorunk meghatározó szereplője, szinte minden emberben mély érzelmi kötődést alakított ki, az évek és emlékek pedig tulajdonságokkal ruházták fel. Szeretetet ad és szeretetet kap, társsá válik. De mik azok a jellemzők, amik miatt egy plüssmedve ilyen hatással bír érzéseinkre? A vizualitás eszközeit használva ki tudjuk-e váltani, hogy érzelmeink, benyomásaink másik mederbe terelődjenek és egy másik, határozott vélemény formálódjon róla?

A meghatározó formához erősen kapcsolódik anyagának milyensége, így a tanulmány során a medve alakját különböző színű, anyagú és tulajdonságú elemekkel ruházom fel. Ezek hatására a gondolataink és érzéseink hirtelen mozgásba lendülnek és új irányokat vesznek, hiszen a puszta anyagválasztás rengeteg kérdést vet fel bennünk, melyek megválaszolásának igénye gyorsabban jön, mint a forma emlékekhez kötése.

Az öt, lényegesen különböző beavatkozás mindegyike egymáshoz és az eredetihez képest is különféle érzést kelt, gondolataink elsodródnak a már megszokott, kialakult képről, az új, plusz tartalom felé kalandoznak. Már nem a biztonságot nyújtó, gyermekkort idéző, emlékeket felelevenítő plüssállatra gondolunk, hanem valami egészen más dologra - egy maci formájában.

szerző

  • Éliás Dorottya
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék