Regisztráció és bejelentkezés

Tér.Egyensúly.Idő

„Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg?

Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák.”

(Máté 5,13)

SÓVIDÉK – SÓVÁRAD – SÓHÁZ

Egyre beljebb haladva - a limes vonalán - Sóvárad az a hely, mely nem csak az életet szükségszerűen meghatározó só elosztásával, hanem castrumával, a védelmet is biztosító szerepével vált jelentős hellyé. A régmúltról ma már csak néhány faltöredék beszél. Engedhetjük-e eltűnni egy hajdani nagy kor nyomait egy a mindennapjaiért küzdő falusi élet környezetében? Célunk a só tartósító tulajdonságával megegyezően a múlt nyomait is konzerválni.

Pályamunkánkban azzal foglalkozunk, hogy ez az egymáson létező két kultúra – a szabályos, mérnöki pontossággal tervezett római vár, valamint az erre ráépült természetes, élet alakította falusi szövet –miként tehető egyszerre érzékelhetővé, átérezhetővé, bejárhatóvá. Tervünk lényege megalkotni egy „időgépet” a két kor között, amely párhuzamosan képes bemutatni őket, és mely lehetőséget ad minden pillanatban a döntésre, hogy e kettő közül melyikben tartózkodjunk.

Célunk az, hogy mindkét kor megőrizhesse eredetiségét, üzenetét, sajátosságait anélkül, hogy sértenék egymás határait. Tudjuk, nem mutathatjuk be a múltat azon az áron, hogy egy másik időt lerombolunk. Nincs jogunk, képességünk eldönteni, melyik idő a fontosabb. Szeretnénk a két időt és a két kort - melyek most konfliktusban vannak egymással - harmóniába, egy fedél alá, egyensúlyba hozni.

A hajdani római fal eredeti feladata az ellenség megállítása volt. Mára már tekintélyét, erejét, funkcióját elvesztve pihen a föld alatt. Abban bízunk, hogy a tervezés végeredménye egy olyan jelentőségében egyensúlyt teremtő program lesz, mely az arra járókat újra megállásra készteti, hogy ezzel ismét visszaadjuk az „ízét a sónak”.

csatolmány

szerzők

 • Breuer-Lábady Anna
  építészmérnök
  nappali
 • Pálfy Máté
  építészmérnök
  nappali
 • Petrovics Péter
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

Jutalom