Regisztráció és bejelentkezés

Romnéző kilátó

Az általunk választott téma a Mikházán lévő feltárt római kori maradványok (egy római erőd és a hozzá tartozó vicus (település) és fürdő) bemutatásáról szól, illetve arra keresi a választ hogyan lehet egy nagy kiterjedésű, de jórészt beépítetlen régészeti területet sokak számára „láthatóvá” és értelmezhetővé tenni.

Célunk egy olyan kilátópont megtervezése, ahonnan jól átláthatóak a Mikházán folyó római kort kutató ásatások a környező tájjal, az ún. kultúrtájjal együtt. A kijelölt hely alkalmas arra, hogy a római kori épületstruktúrát egészében, egy érdekes nézőpontból be lehet mutatni.

A kilátópontot a táj részeként képzeljük el, nem szeretnénk megtörni a dombok nyugalmát egy erős építészeti beavatkozással. Szeretnénk megőrizni a hely hangulatát, ami lényegében nem változott az idők során, kivéve művelés és területhasználat évezredes múltú tevékenységeit. Annyit szeretnénk hozzátenni, egyfajta kiegészítésként, ami az eltűnt római világot megidézi és kortárs módon meg tudja jeleníteni.

Egy olyan, főként kis elemekből álló struktúrát képzelünk el a domb oldalában, ami egy kijelölt pontból nézve utal a római kori épületek karakterére. Távolból nézve egy absztrakt forma, szoborszerű hatása van, ami a völgyből felkelti a figyelmet. Arra is ösztönöz, hogy kimenjünk és onnan nézzünk körbe a tájra. Ez, az érintetlen tájba illesztett térbeli illusztráció egy olyan újfajta térélményt nyújthat, ami önmagában érdeklődést válthat ki az ide látogatókból.

szerzők

 • Lőcsei Vera
  építészmérnök
  nappali
 • Ruga Máté
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék