Regisztráció és bejelentkezés

Régi-új történet

„Mégis szép vagy, ennyi változásban,

A természet hozzád hű maradt,

Rajtad most is annyi régi báj van,

Mennyi új seb bájaid alatt.

A tavasz rád ezer koszorút fűz,

Bérceidet kék ég öleli,

Zúg a fenyves, a patak folyót űz,

S tájaid mosolyát rengeti.”

Gyulai Pál: Szülőföldemen, részlet

A római Limes a császárkorban létesített, és a Kr.u. 1. századtól folyamatosan épített szárazföldi határvonal volt, amely a birodalom védelmét szolgálta. A mai Angliától kezdődő, egészen a Fekete tengerig húzódó európai védműrendszer egyes pontjai már most a Világörökség részét képezik. A limes megismerése céljából több helyen is folynak ásatások, egy ilyen helyszín például közép-kelet Erdélyben, Marosvásárhely közelében, a hajdani Dacia provincia területén található Călugăreni/Mikháza.

A település határában a római erőd évszázadok óta ismert, a 20. században több kezdeményezés is indult a megismerésére. Az utóbbi 2 év intenzív ásatásai, és az Erasmus IP komplex, a kultúrtájra vonatkozó célzott kutatásai új lehetőségeket nyitottak meg a turisztikai hasznosítás irányában is. Az ásatások és interdiszciplináris kutatások során tisztázódnak az egykori erőd és település részletei, továbbá értékes leletek is kerülnek elő. A castra, és az azt körülvevő vicus és fürdő maradványai a római kori megtelepedés bizonyítékai.

Feladatunknak választottuk a közeli dombra elhelyezett romnéző kilátó megtervezését, amelyről a folytatódó ásatásokat és a helyszíni bemutatás eredményeit is szemügyre lehet venni.

Célunk, egy olyan kilátó tervezése, mely beleolvad az erdélyi falu léptékébe, viszont kortárs felfogásával kitűnik a hely hagyományos épületei közül. Fontos, hogy az építmény illeszkedjen a táj adta kontextusba, jelzés értékű, de túl domináns ne legyen, mivel a figyelem középpontjában a limes és a kultúrtáj kell, hogy álljon. Mivel a kilátó helye egy magasabb dombon található, elkerülhető a vertikális építkezés és megengedhető egy, a tájba simuló forma.

Amellett, hogy a látogató ebből az új nézőpontból gyönyörködhet a kultúrtájban, szeretnénk közelebb hozni számára a római kultúrát, és a leletek kiállítására is alkalmas teret tervezünk létesíteni. Lényegesnek tartjuk, hogy az ide érkezőnek lehetősége legyen az elvonulásra egy olyan intim, privát helyre, ahol zavartalanul tud a gondolataiba merülni, elmélkedni vagy akár alkotni is.

Keressük az építészeti választ arra, hogy hogyan lehet egy letűnt kor lenyomatait is felhasználva újra élettel telivé varázsolni a társadalmi és gazdasági problémákkal küzdő kis falut, egyben gazdagítani lakóinak jövőjét. Tervünk megvalósításához figyelembe vesszük az erdélyi népi építészet egyes elemeit, azokat újraértelmezve szeretnénk egy kortárs kilátót komponálni, ezáltal új jelentéssel megtölteni ezt az inspiráló környezetet.

szerzők

 • Csobolya Nóra
  építészmérnök
  nappali
 • Márton Mira
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék