Regisztráció és bejelentkezés

Megálló a Limes mentén

A hajdani Római Birodalom határa mentén elhelyezkedő Mikháza történelmére már csak kevés építészeti tárgyi bizonyíték utal, azonban a régészeti feltárásoknak köszönhetően a település mindennapjaiban egyre nagyobb szerepet tölt be az ókori kultúra öröksége. Az egykori limes újraélesztése a vasút vonalának fejlesztése által, a falu a térség kulturális életének újabb meghatározó állomása lehet.

A tervezési feladatunknak választott kisvasút állomásának szerepe kettős. Egyrészről a település szerkezetétől elkülönülve jelként szolgálhat, másrészről egy újabb infrastrukturális megközelítést tesz lehetővé. A megálló tervezése lehetőséget biztosít a múlt feltárásának megismerésére és tovább élésére.

Az állomást nem, mint önmagában álló építészeti alkotást definiáljuk, hanem mint a falu épített kulturális hálózatának egyik pontját, mely a megérkezést szolgálja. A tervezési feladatunk koncepciójának kidolgozásánál arra törekszünk, hogy a római mérnöki hagyományok szigorú szerkesztési elveit, feszes világát használjuk fel kiindulási alapgondolatként. Emellett stílusában, anyaghasználatában a mai építészet eszközeit szeretnénk alkalmazni.

A tervezés helyszínéül kijelölt területen található, a már meglévő híd, az átjáró és természeti adottságok egymáshoz viszonyított helyzete megoldandó problémát vet fel, melyekre a tervezés során az épület elhelyezkedésének és kialakításának választ kell adnia. Mindemellett a tervezett épület fontos feladata az irányadás, mely az ide érkezőket a település szívébe irányítja a kulturális értékek megismertetése mellett, illetve annak szerkesztési elvei mintaként szolgálhatnak a limes mentén található, hasonló múltú települések számára.

csatolmány

szerzők

 • Szabó Ádám
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Takács Ákos
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Balázs Anna
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Hernády Gergely
  építészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Karácsony Tamás
  , Középülettervezési Tanszék
 • Dr. Gaul Cicelle
  adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék