Regisztráció és bejelentkezés

Előhívás

A tervezési helyszín Mikháza. Népi építészetének és feltárt ókori leleteinek köszönhetően méltán válhat kedvelt turisztikai célponttá.

A helyiség jelenleg zsákfalu látszatát kelti, a főútról nyílik meg és a faluból távozó járművek is ebbe az irányába indulnak. A régió településeit egykoron összekötő római út kihasználatlan, ám keresztezi a régen Szovátáról Marosvásárhelyre közlekedő kisvasút vonalát, mely a környék fejlesztésének egyik kiinduló pontja lehet. Tervünk témája egy olyan állomás kialakítása, amely a falu új feltárási irányát jelölheti ki, annak kapujává válhat. Ezzel a nyitással nagyobb hangsúlyt kaphatnak az ásatási helyszínek és a környező táj, azaz a súlypont áttevődhet a főútról a turisztikai szempontból figyelemre méltóbb részre.

Véleményünk szerint az állomás a római út, a mezőgazdasági ösvény és a vasút vonala által határolt háromszögben találja meg a helyét. A háromszöget közre záró utak a töltéssel, a híddal, a híd alatt átfolyó árokkal és az árok mentén kialakult növénycsoportokkal harmonikus közeget adnak az építménynek, jól kijelölik annak helyét és artikulálják kiterjedését. A tervezésben a fő irányvonalunk e közeg szépségeinek kiemelése, a „háromszög” természetesen kialakult ökoszisztémájának és karakterelemeinek hangsúlyozása.

A híd vasbeton szerkezete, mint mérnöki műtárgy fontos eleme a helyzetnek, ezért megtartjuk és felhasználjuk. A robosztus gerendák nem csupán szerkezeti elemként jelennek meg. A beton használata koncepcionális alapvetés, épületünk ezáltal is illeszkedhet a közegbe, annak szerves részévé válhat.

A háromszög erősítése és a híd felhasználása mellett a következő alkotási alapunk a kilátás. A helyszín nem csak új megközelítési lehetőségként kiváló, de vizuálisan is jó kiindulópont egy Mikházára látogató kirándulónak. Az állomásra érkezve körbetekintő turista beláthatja az egész falut, messziről már felkelthetik figyelmét az ásatási helyszínek, valamint észreveheti az új kilátót a dombtetőn.

Olyan állomást szeretnénk tervezni, amely már ott van az utak kereszteződésében, csak „elő kell hívni” az épületét.

csatolmány

szerzők

 • Csendes Bernadett
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Balogh Edit
  építészmérnök tervező
  nappali

konzulens

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék