Regisztráció és bejelentkezés

Tanya 2100 - Levegővétel

A városi élet elterjedése, a népesség növekedése és a technológia fejlődése ellentmond a tanyák jövőbeni szükségességével. Számunkra a téma címe önmagában paradoxon, amely számos gondolatot és még annál is több kérdést vet fel.

A sorozatgyártás mesterséges világában, idegen anyagok között, a természet eltűnésével hogyan tudunk mégis érző lények maradni? Mivel lehet az érzéseket kiváltani és egyáltalán szükség lesz-e rájuk?

Hasonló egzisztenciális gondolatokat jelenített meg a 20. században Francis Bacon a festményeiben. A fuldoklás motívuma nem csak műveiben, de véleményünk szerint a jövő rideg, elembertelenedett tereiben is érezhető lesz. Szükség van tehát időnként egy-egy levegővételre, ami emlékeztet minket önmagunkra. Ennek az építészeti megvalósulása fog minket vezérelni a tervezés során.

Víziónk szerint a nagyvárosi agglomerációk területszerzése és az árvízek területrombolása nem lesz hatással az Alföld ezen részére. A jövő tanyája élelmiszergyárként fog működni, ahol az adott területen megtalálhatott zöldség- és gyümölcsfajtákat állítják majd elő. Hasonló automatizált folyamatok már napjainkban is léteznek. Ezek terei és a terek között lévő kapcsolatok, illetve a funkciók hierarchiája lesz vizsgálatunk egyik tárgya. A probléma megoldása mégsem ilyen egyértelmű, ugyanis a meglévő épületek száz évvel későbbi konkrét funkcióit szintén csak feltételezni tudjuk. Ebbe a rendszerbe illeszthető építmény megtervezése a feladat.

A dolgozat témájának nyitottsága tehát nem csak egyszerűsíti, de nehezíti is munkánkat. Célunk olyat teret/térgyettütest alkotni, amely feloldja a Francis Bacon festményeiben és a távoli jövő épületeiben párhuzamosan megjelenő elképesztő nyomást.

kép: Francis Bacon - Head VI (1948.)

[forrás:] https://blog2010a.files.wordpress.com/2011/09/bacon-head1.jpg

csatolmány

szerzők

 • Nisnánszky Dániel
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Nisnánszky Réka
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Horváth-Farkas Zsófia
  építész tervező, DEKON Kft. (külső)
 • Karácsony Tamás
  , Középülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést