Regisztráció és bejelentkezés

Lépésről lépésre

Az egyetemre tartva nap mint nap visz át minket a villamos a Szabadság-hídon, de több mint két év elteltével sem vált unalmassá a látvány. Puszta szerkezetéből adódó formájával is esztétikai élmény minden szemlélő számára, és még a Műegyetem hallgatójaként sem könnyű elképzelni, hogy hogyan képes egy ilyen hatalmas, s mégis légies építmény ekkora távolságon áthidalni a Dunát. Talán nem nehéz megérteni, hogy miért váltanak ki oly könnyen érdeklődést az emberből ezek a szerkezetek, legyenek monumentálisak, vagy épp csak egy egészen apró patakot átívelők.

Pest megye nyugati részén, a Budai-hegységgel övezett Zsámbéki-medencében található Biatorbágy. A város környékén számtalan kedvelt kirándulóhely található. A településtől délre, a Benta-völgyön halad át a piros turista jelzés, melynek részét képezte a malomtó gátjára épített, mára már elbontott acél szerkezetű híd. TDK-nk keretében ennek a pótlására szánt átkelő tervezésére vállalkozunk, melynek egyaránt biztosítania kell kerékpárosok és gyalogosok számára is az átjutás lehetőségét, valamint figyelembe kell venni a patak változó vízállását is. Mindezen praktikus igények kielégítése mellett törekedni szeretnénk egy mind a turisták, mind a környéken lakók által szerethető, kedvelt, ugyanakkor egyedi megjelenésű, letisztult szerkezet kialakítására, amely szervesen illeszkedik környezetébe. A tervezés folyamatát szükségszerűen megelőzi, és végigkíséri már létező hídszerkezetek keresése, azok vizsgálata és ezáltal megismerése mind statikai, mind pedig esztétikai szempontból.

Célunk egy olyan terv, melynek megvalósítása egyszerű és csak minimális szaktudást igényel. Fontos, hogy az előre legyártott elemekből, egyértelmű instrukciók alapján könnyedén és gyorsan, szinte bárki által összeszerelhető, ugyanakkor statikai szempontból stabil, biztonságos legyen.

Egy híd tervezése ritka és különleges lehetőség egy építészhallgató életében, s mint ilyen, minden nehézségével együtt izgalmas és szép feladat, melynek vállalásával önmagunkat is szeretnénk próbára tenni.

csatolmány

szerzők

 • Balajthy Lilla
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Simon Patrik
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • DLA Perényi Tamás
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést