Regisztráció és bejelentkezés

Benta patak kint a Híd

Helyszín: Biatorbágy, Benta patak. Időpont: 2018. A terület mai állapotát és vonzóerejét az 1955-ben katonai segítséggel kialakított Peca tó-nak köszönheti. A part mellett végig üdülőtelepet alakítottak ki az ide rendszeresen látogató horgászok kiszolgálására, ez a mindennapi használat mellett évente több rendezvénynek is helyet ad. Mára egyre több állandó használatú családi ház és egyre kevesebb szezonálisan működtetett épület található a környéken. A tavat északról tápláló Benta patak mindkét oldala lakott. Mivel buszmegálló csak a patak egyik oldalán van, ezért a túlsó parton lakóknak mindennapos tevékenységük, hogy átkelnek a patakon. Jelenleg erre egyetlen megbízható lehetőségük van, a gépjárműforgalom számára kialakított autós híd. Korábban a környék északi részén volt egy acélszerkezetű gyalogos híd. A helyet azóta fák nőtték be, már csak három betontömb mutatja, hogy korábban volt itt valami szerkezet. Ma ha a vízállás nem túl magas, a lakosok a folyóban elhelyezett köveken kelnek át a patakon (1.kép).

A területet jelenleg egy helyi egyesület kezeli. Az ő kezdeményezésükre indult el a fejlesztési szándék, hogy a régi helyett egy új gyalogos és biciklis közlekedésre kialakított híd épüljön. A terület rendezetlen tulajdoni viszonya és a régi alapozás kérdéses állapota nem engedi, hogy az új átkelő a korábbi helyén épüljön meg. Így, egy az előzőhöz közeli, de forgalomtechnikailag jobb elhelyezkedésű részen kerülhet megvalósításra. Az általunk tervezett átkelési pont centrálisabb helyzetéből adódóan teljesen más térbeli kérdéseket vet fel (2. kép).

Célunk egy olyan híd tervének elkészítése, mely alkalmazkodik a környezetéhez. A híd szerkezetét úgy szeretnénk kialakítani, hogy az egyszerű eszközökkel, helyi segítséggel megépíthető legyen. Mivel az átjáró messziről jól látható lesz, adódik, hogy jelképévé válhat a Benta mellett futó útnak. Ezt szem előtt tartva igyekszünk nemcsak olcsó és könnyen építhető, hanem esztétikailag is igényes megoldást találni. Törekszünk arra, hogy a dokumentáció ne csak koncepció legyen, hanem a későbbiek során kiviteli terv készülhessen belőle és a jövőben a helyi lakosok egy új hídon kelhessenek át.

térkép: https://drive.google.com/open?id=1IpU4OnDxCQpPgyLZY7Jvo4NXh3wUMqvE&usp=sharing

csatolmány

szerzők

 • Szabó Simon
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Puskás Levente
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Hegyi Dezső
  egy docens, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék
 • Dr. Tótpál Judit
  Elnök, Biatorbágy Értéktár Bizottság (külső)
 • Dr. Ther Tamás
  adjunktus, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék