Regisztráció és bejelentkezés

A hely szelleme - Verőcei ravatalozó

A hely szelleme - Verőcei ravatalozó

Bácsi Kinga - Horváth Daniella

Konzulens: Balázs Mihály

//motiváció

„Ahol az ember megjelenik, a földet megváltoztatja, olyan újat hoz, amire a föld sohasem gondolt. A föld az ember számára hely...”

Hamvas Béla ezen gondolatai mentén kezdtünk el kérdéseket feltenni magunkban, hogy a hely milyen módon kötődhet az ember életéhez, mind a születéshez, mind pedig a halálhoz. Meg szeretnénk vizsgálni, vajon képes-e egy tér befolyásolni a gyászolók felfokozott érzelmi állapotát és ha igen, milyen építészeti eszközök alkalmasak erre.

//cél-eszköz

Tervezési munkánk alatt törekszünk a már jól ismert, vagy általunk még ismeretlen térhelyzeteket, szituációkat alkalmazni, amelyek számunkra a legkifejezőbbek. Elsősorban azokat, melyek érzékenyen reagálnak az elmúlásra, a halálra és a búcsúzásra. Ezeket az eredményeket modellezéssel, esettanulmányok vizsgálatával, fotókkal és vázlatokkal dokumentáljuk.

A tudományos munkánk kutatási része során elemezzük a különböző korszakok szakrális tereit, illetve a jelen idők építészeti műveit. Szeretnénk különböző építészethez kapcsolódó képzőművészeti és irodalmi műveket tanulmányozni, melyek segítenek minket a minél szélesebb tudás elérésében. Élethelyzetünkből adódóan nem tudunk még teljes mértékben átfogó képet adni a temetkezés szertartásáról, ezért helyszíni bejárásunk során szeretnénk bevonni a helyieket is abból a célból, hogy még mélyebbek legyenek ismereteink.

//összegzés

A személyesebb alkotói és az objektív kutató munkánkat összegezve el szeretnénk jutni egy olyan átfogó tanulmányig, hogy az itt végső nyugalomra helyezettek és hozzátartozóik számára a lehető legmegfelelőbb ravatalozót tervezzük meg. A végső terv nem kizárólag későbbi tanulmányaink megalapozása, hanem egy közösségformáló tér, mely mind Verőce lakosainak, mind más, a téma iránt érdeklődő személy számára is segítséget nyújthat.

szerzők

 • Horváth Daniella
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bácsi Kinga
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Balázs Mihály
  egyetemi tanár, Középülettervezési Tanszék

helyezés

III. helyezett