Regisztráció és bejelentkezés

Síkjáték-tér

Vannak olyan emberek, akik az épületet egészében nézik és vannak olyan emberek, akik az épületek apró, izgalmas részleteit veszik észre. Minden épület rejt magában olyan részleteket, amely nem csak a formák változatosságából adódóan, hanem a különböző síkok egymáshoz illeszkedésével emelkednek ki az objektum egészéből.

Az épületfotósok művészete sem abban rejlik, hogy a házat önmagában fotózzák le, hanem egy-egy kiragadott darabját örökítik meg, amelyet lehet észre sem vennénk, viszont a kép láttán beindul fantáziánk. Ezeket az apró részleteket igazán a képen tudjuk körülhatárolni, és ezt látva egész más absztrakciók is eszünkbe juthatnak.

Tér- sík- tér. Épületből fotó, fotóból szobor. Az épület újjáéled egy geometrikus absztrakcióként relief formájában egy fotó közvetítésével. Az épületről alkotott képet térbeliségében kutatnám, független az épület valódi térbeliségétől. Egy ilyen fotóról mindenkinek más-más absztrakció jut eszébe, a formák síkok játékával százféleképpen lehet értelmezni. Mindenkiben más érzetet kelt, amelyet a sík térbe való rekonstruálása során közvetíteni tudunk a külvilág felé. A kép síkjából kilépve az objektum részleteit leképezve hoznék létre egy síkplasztikát, amely által sokkal inkább megfoghatóvá válik az épületről alkotott kép.

szerző

  • Kálmán Adrienn
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék