Regisztráció és bejelentkezés

Pandora szelencéje

Célunk egy újfajta kültéri játék építése volt Magyarlakon, a helyiekkel együtt dolgozva. A falu lakóinak igényeit és a helyi adottságokat figyelembe véve terveztük ezt a tárgyat. A községnek korszerű, új építésű játszótere van, melynek használói azt kérték tőlünk, hogy egészítsük ki egy olyan elemmel, ami változatosabbá tenné a tér használatát.

Megtalálhatók voltak már a hagyományosan elkülönülő funkciók: hinta, csúszda, homokozó, mászóvár és padok a szülők számára. Ezeknél többnyire egyértelműen meghatározott a használat módja vagy csak egyféleképpen vált megszokottá. Ilyen helyzetben a gyerekek könnyen feltalálják magukat, mert már értik a játékokat. Kihívás elé szerettük volna állítani őket. Egy ismeretlen eszköz konstruktív gondolkodásra sarkall. Logikai játékhoz hasonlót készítettünk, mely mégis túlmutat azon, hiszen nem egy megoldása létezik.

A sokszínűség érdekében egy olyan tárgyat alkottunk, melyet nehéz lenne egy szóval definiálni, mivel ez játék, köztéri bútor, mászóka és szobor is. Éppen ezért az elhelyezése sem teszi egyértelművé, hogy a játékok vagy a padok vagy a fenyőfák sorába tartozik-e a szelence.

Több korosztály számára használható. Az egészen kicsi óvodástól a felnőttig mindenkinek más arcát mutatja. Valakit ülésre, valakit mászásra, valakit szaladásra, valakit gondolkozásra csábít. Ez attól is függ, hogy egyedül vagy többen próbálgatják. Neve is utal rá, hogy ez egy titokzatos tárgy, egy zárt szelence.

Az építmény kisebb építőkockákból áll emlékeztetve egy rendezett farakásra. Néhány fahasáb mely kívűl nem különbözik a többitől, két irányba eltolható. Előképünk egy memóriajáték volt, de szimbólumok helyett nem egyértelműen összepárosítható színeket festettünk a mozgó elemekre. Akár a funkció a játékszabály sem triviális, és az első térbeli felfedezés után egy második már elméleti titokkal szembesülünk. A gyerekek fantáziáját többször többféleképpen mozgatja meg, kiváncsiságuk és kreativitásuk teszi játékká a padot.

Dolgozatunkban ennek a játszótéri elemnek a tervezését, készítését és utóéletét szeretnénk bemutatni.

csatolmány

szerzők

 • László Anna
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • László Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék