Regisztráció és bejelentkezés

K-Art-ON

A karton papír, mint építő- és alapanyag már korábban megjelent az építészetben is. Szilárdsági, időtállósági jellemzői miatt egyértelműen ideiglenes alkotások konstruálhatóak ebből az anyagból. Mi bútorelemekkel tervezésével kísérletezünk.

Szociológiai kérdésekre is szeretnénk rámutatni. A nagyvárosok tömegei között igen sok lecsúszott ember próbál valamilyen módon megélhetést találni. Az egyik ilyen lehetőség az illegális árusítás. Ezek az emberek sokszor tulajdonképpen a földről árulják portékáikat: zöldség, gyümölcs, csokoládé és egyéb apróságok. A választásuk mindig olyan termékekre esik, melyeket gyorsan összeszedhetnek, és adott esetben könnyen menekülhetnek azokkal. Ezt a kereskedelmi folyamatot szeretnénk színvonalasabbá – akár az utcán közlekedők számára elfogadhatóbbá – tenni a művészet eszköztárát felhasználva a lehető legegyszerűbben. Pusztán karton papírt és egyszerű kötéseket használva készítünk dizájn-bútorelemeket. Például asztalt vagy ülő alkalmatosságot. A megtervezett és összeállított „terméket” egy gerillaakció keretében az utcán is kipróbáljuk, és megfigyeljük, hogyan hasznosítja azt a célcsoport. Szándékunk ezáltal a terméktervezést – mint magasabb társadalmi réteget kielégítő szolgáltatást – újraértelmezni, s egyfajta felelősséget vállalva felhasználni a szociálisan hátrányos emberek számára.

Az ötletelés során még egy megfigyelést tettünk. Hulladékgazdálkodási problémára is rávilágítunk ezáltal. Az egyik leggyakoribb csomagolóanyag a karton doboz. Éppen ezért tele van vele a város, nem beszélve a nagyobb üzletközpontok vagy áruházak, piacok környéke. A két szituációt összekapcsolva talán mindkét igazán városi probléma kezeléséhez hozzájárulhatunk.

csatolmány

szerzők

 • Karádi Dániel Tamás
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Somogyi Bálint
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szilágyi Ádám
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Üveges Gábor
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

III. helyezett