Regisztráció és bejelentkezés

Hogyan teremtsünk káoszt?

Hogyan teremtsünk káoszt?

A Rend és Káosz című ötlet célja a szabad fogalomtársítás révén való formaalkotás volt. Az alkotás során végighaladtam pár esszenciális lépésen amelyek menete tulajdonképpen meghatározta a végeredményt.

Először a fogalompár vizsgálatával foglalkoztam. Kölönböző kontextusokban figyeltem meg, hogy milyen formában lelhetők fel. Ilyen például a drót kísérlet vagy a buszon lökdösődés mechanikája. Minden esetben feltételeztem egy adott környezetet ami nélkül nem tekinthetném igaznak a megfigyelést. Innen adódik a legproblémásabb felvetés ami a jelmondata, témamegjelölése is lett a projektnek:

Káosz egyetlen elemben.

A második lépés mint anyaggyűjtés nevezető meg. A káosz definíciójára, megformálására kerestem alternatívákat illetve azokat integráltam a munkámba. A meghatározó példák a források közül Discord almája amely Rubens Paris döntése című festményén fellelhető, továbbá Hans Bellmer Die Puppe nevet viselő ciklusa. Ezen munkák megismerése elvezetett oda, hogy megértsem, van különbség a rendetlenség illetve a káosz között.

A rendetlenséghez nem társítunk intentíz érzelmi tartalmat, az egy statikus, nem változó állapot ami ellentéte a rendnek. Ezzel szemben a káoszt dinamizussal és negatív emocionális töltettel asszociáljuk. A következtetés pedig az lesz, hogy egyetlen elem nem lehet rendetlen, ellenben lehet kaotikus.

Innen tovább tudtam lépni a következő lépésre ahol a felvetett egység fogalmát vizsgáltam, konkrétan azt, hogy meddig állíthatom valamiről azt, hogy egy, egy darab, egység.

Az egység feltételének az alapvető geometrikus formák még némi mutációval is megfelelnek. Továbbá ilyen a megszokás általi felfogás, olyan alkatrészhalmazok amiket egy tárgynak tekintek. Például a bicikli, amit egy tárgynak tekintek pedig valójában sok apró elem megfelelő összeszereléséből jön létre.

A képzetzavart előállíthatjuk több módszerrel. Ilyen a geometrikus formák addíciója, a kontextusból való kiemelés vagy amit esetemben használtam, a szét- és összeszerelés. A kísérleti tárgy a kotyogós kávéfőző mert kellően hétköznapi és megszokott.

csatolmány

szerző

  • Pál-Szilágyi Regina
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Üveges Gábor
    egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést