Regisztráció és bejelentkezés

Grab n' Go

A "Grab n’ Go" olyan eszköz, amelynek egyszerre van gyakorlati funkciója és művészeti aspektusa. Épp ezért tartozik a street art és a design kategóriájába is. Ezt a projektet számunkra az teszi izgalmassá, hogy az alkotás tere nincs a négy fal közé szorítva, hanem a helyszín az utcák, terek, tehát maga a város.

Amellett, hogy esztétikailag érdekes, egy mindennapos problémára reflektál.

Mindketten sokat járunk biciklivel, így saját magunk is tapasztaljuk, milyen zavaró, ha egy út alatt ötször-hatszor megfog minket a piros lámpa. Aki biciklizik, az tudja, hogy nem mindegy, hogy egy autóban ülve, kényelmesen elhelyezkedve kivárjuk, amíg a lámpa zöldre vált, vagy több táskával, rajztáblával, esetleg rajzhengerrel egyensúlyozva kell le és felszállni a zebránál.

Épp azért, hogy ezt a tornázást elkerüljük, aki teheti az útszéli „zöld” korlátokba, vagy villanyoszlopokba kapaszkodik. Ezek viszont nem erre lettek kitalálva, így lecsúszhat róla a kezünk, vagy lábunk. A biciklista egy rossz mozdulattal kigurulhat az útra is.

És itt kap szerepet a mi projektünk a „Grab n’ Go”, amely egy olyan biciklis kapaszkodó, amit oszlopra lehet erősíteni. Egyszerű konstrukció falmászó kapaszkodóból, melyet fém pánttal, lehet az oszlophoz erősíteni.

Azért választottuk ezt a megoldást, mert oda lehet felszerelni, ahol a kerékpáros a legkényelmesebben rá tud fogni, anyaga és felülete nem csúszós emellett biztonságosan rögzíthető.

Készítését tekintve szabadon formálható, így olyan alakot kaphat, ami ergonómiailag a legmegfelelőbb. Bármilyen méretben és színben gyártható.

Lábtartó egyaránt készíthető belőle, így a kerékpáros egyszerűen tud letámaszkodni úgy, hogy mindeközben a legkevesebb plusz mozgást végezze. Indulásnál pedig csak könnyedén elrúgja magát a támaszról.

csatolmány

szerzők

 • Starkbauer Lilla
  építészmérnök
  nappali
 • Ambrus Borbála
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Üveges Gábor
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék

helyezés

Jutalom