Regisztráció és bejelentkezés

Várható szubjektív hőérzet és egy mérőállomás

Várható szubjektív hőérzet és egy mérőállomás

Az életünk túlnyomó többségét épületekben, zárt mesterséges terekben töltjük, így meghatározó kérdés, hogy ezek a terek hogyan hatnak a közérzetünkre. A hőtechnikai környezetünkkel való megelégedettségünkkel, a hőkomforttal, a komfortelmélet tudományterülete foglalkozik, mellyel még ha a legalapabb szinten is, de az építész hallgatók is megismerkednek a tanulmányaik során. Azonban olykor nehéz az összetett hőtechnikai jelenségekről intuitív képet kapni és a tanultakat beépíteni a tervezési gyakorlatban. Ezen segíthetne, hogy ha több lehetőség lenne mérések végzésére, demonstrációkra, laborgyakorlatokra.

Azok a műszerek és berendezések, melyek a hőkomfort szempontjából legfontosabb paraméterek mérésére használatosak, mint a legtöbb laboratóriumi és tudományos felszerelés, igen költségesek, és ez igencsak korlátozza a hozzáférhetőségüket az oktatásban.

A PMV mérőállással lehet mérni a levegő hőmérsékletét, sugárzó hőjét, nedvességtartalmát és légsebességét, egy ilyen berendezés igencsak drága, viszont saját kezűleg összeállítva töredék áron elkészíthető. A berendezésünk oktatási célra a jövőben felhasználható, akár labori mérésekre, előadáson prezentációs célra akár másik TDK-hoz is.

Az mérőberendezésünk elkészítésénél fontos, hogy elérhető árú legyen, és off the shelf komponensekből álljon. Az érzékelőket egyenként kalibráljuk majd a komplett berendezést összevetjük a hőfizika laborban található gyári PMV eszközzel is.

Az elkészült berendezésünket használjuk egy demonstrációs projektben, egy árnyékoló berendezés automatizálásához. Az árnyékoló a berendezésünk által mért paraméterek illetve a külső légállapotok függvényében fog lehúzódni illetve fel. Az ezek alapján történő vezérléssel javíthatjuk a helységben tartózkodók komfortérzetét és energetikai nyereséget is elérhetünk.

A méréseinkhez digitális hőmérőt(DS18b2), páratartalom érzékelőt(SHT71-75), termo-anemométert (.....) használunk. A közepes sugárzási hőmérséklethez szintén egy digitális hőmérőt ( DS18b20 ) alkalmazunk, amit egy rézgömb belsejében rögzítünk, így az érzékelőt egyenletes, minden irányból közel azonos sugárzás éri. Az adatrögzítést Arduino mikrokontrollerrel és data logging shield- el végezzük.

csatolmány

szerzők

 • Szalai Dóra
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kis Máté
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Bakonyi Dániel
  tudományos munkatárs, Épületszerkezettani Tanszék