Regisztráció és bejelentkezés

Energiatudatos épületfelújítás és üzemeltetés a 21. században

Energiatudatos épületfelújítás és üzemeltetés a 21. században

A fokozott környezetszennyezés, az energiaforrások kimerítése, a mértéktelen fogyasztás következtében egyre több és több hulladékot termelő modernkori társadalom valamint a klímaváltozás okozta anomáliák miatt az utóbbi évtizedben egyre nagyobb hangsúly került a környezetvédelemre, a környezettudatosságra. Olyannyira, hogy már szinte divattá vált erről beszélni, ezzel foglalkozni. Ki ne hallott volna az alábbi fogalmakról – passzív ház, energiatudatosság, megújuló energia - akár érintőlegesen is? Előtérbe kerültek az alacsony energiafelhasználású vagy megújuló energiával működő berendezések, a biológiailag lebomló, környezetre nem ártalmas anyagok, ökotermékek. Nem véletlenül: korunkat sokan a válságok koraként definiálják – környezeti válság; gazdasági válság; energiaválság, szociális- társadalmi-erkölcsi válság – s ezek mind globális problémákhoz vezetnek, amelyekre megoldást kell találnunk.

Az említettek közül az energiaválsággal foglalkozom most részletesebben. A Föld ilyen civilizációs elvárások mellett képtelen eltartani 7 milliárd embert. Energiafelhasználásunk megoszlását megvizsgálva láthatjuk, hogy annak 40% -a az épületekhez kötődik. Érdemes tehát ezzel a területtel komolyabban foglalkozni, hiszen a megtakarítások ekkora fogyasztói szegmensben szintén tetemesek lehetnek. Mihez kezdjünk meglévő épületállományunkkal? Hogyan fogjuk a jövőben fenntartani, üzemeltetni őket? Milyen változtatásokkal tehetnénk korszerűbbé, gazdaságosabbá, energiatakarékosabbá az épületeket? Milyen gazdasági megtérüléssel számolhatunk az egyes felújítások során?

E tanulmányban ezekre a kérdésekre kerestem a választ: azt szeretném dolgozatomban bemutatni, hogy milyen módokon csökkenthető a meglévő épületek energiafelhasználása, károsanyag-kibocsátása és ezzel párhuzamosan az üzemeltetési költségek.

Vizsgálatom nagyobb részét teszi ki a meglévő épületek üzemeltetéssel kapcsolatos esettanulmánya, egy konkrét épület elemzése, de kitérek röviden a tervezési fázisban lévő beavatkozásra is. A lehetőségeket 6 modul szerint vizsgálom – építészet, épületgépészet, vízgazdálkodás, villamos energia, szerződések és fogyasztói szokások.

Ezáltal szeretném azt bemutatni, hogy az építészet igen tág területén belül érdemes az üzemeltetéssel, különösen az energiatudatos üzemeltetéssel és felújítással/beruházással mélyrehatóbban – nem csak a divat szintjéig – foglalkozni. Energiafelhasználásunk csökkentése nem csupán egyéni gazdasági érdek, hanem közös cél egy fenntarthatóbb életmód felé.

csatolmány

szerző

  • Berentei Anna Zsófia
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Hajnal István
    , Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék