Regisztráció és bejelentkezés

Szerkezettel együttdolgozó vízszigetelések laterális vízvándorlási ellenállása

A XX. század végén és a XXI. század elején új mélyalapozáshoz használatos vízszigetelési módok jelentek meg. A jó anyagok nem biztosítanak automatikusan jó szerkezeteket is, melynek sok példája arra ösztönözte a vízszigetelést gyártó cégeket, hogy új rendszereket fejlesszenek ki. Az építési termékek dinamikus változása a szakma véleményét is folyamatosan befolyásolja. A beépítés egyszerűsítése, a speciális segédanyagok mennyiségének csökkentése, a sérülésekből adódó károsodások csökkentése, a biztonság növelése és a kivitelezés helyigényének csökkentése következtében az anyaggyártók olyan vízszigetelő rendszereket hoztak létre, melyek a tartószerkezettel – jelen esetben a monolit vasbetonnal – mechanikai, vagy kémiai együttdolgozást alakítanak ki. A különböző segédszerkezetek - például a szigetelést tartó fal, vagy a szigetelést leterhelő beton – is elhagyható. Technológiájuk jelentősen eltér a megszokott vízszigetelő rendszerekhez képest, hiszen nem önálló rétegként, hanem a mélyépítési vasbeton szerkezettel együtt vesz részt a víz kiszorításában.

Bizonyos esetekben vízszigetelő lemezek és a fal között kapillárisok jönnek létre, melyek azt eredményezhetik, hogy az épületben a víz máshol tör be, mint ahol a szigetelés megsérült. Ezt a jelenséget nevezzük laterális vízvándorlásnak. A tönkrement szerkezetek utólagos javítása rendkívül költséges és időigényes. Ezzel ellentétben a dolgozatunkban vizsgált új anyagoknál egy lokális sérülés lokális vízbejutást eredményez, és egy esetleges hiba könnyen felderíthető és javítható.

Kísérleteink során négy különböző szigetelőanyagot, valamint viszonyítási alapként egy hagyományos, széles körben elterjedt bitumenes vízszigetelést vizsgáltunk. Dolgozatunk célja, hogy kísérletekkel alátámasszuk a szigetelések alkalmazástechnikai és anyagszerkezeti tulajdonságaiból adódó különbségeit a laterális vízvándorlás tekintetében, valamint felismerjük azt, hogy milyen folyamatok, anyagszerkezeti sajátosságok befolyásolják a jelenséget. A szerkezettel együttdolgozó vízszigetelésekkel kapcsolatban sok a hiányzó adat és kevés a tapasztalat, ezért dolgozatunk hiánypótló.

csatolmány

szerzők

 • Heincz Dániel
  építészmérnök tervező
  nappali
 • Andriska Fanni
  építészmérnök műszaki
  nappali
 • Kovács Károly Lehel
  építészmérnök műszaki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Dobszay Gergely
  egyetemi docens, Épületszerkezettani Tanszék
 • Dr. Nemes Rita
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Reisch Richárd
  , (külső)