Regisztráció és bejelentkezés

“DDD” Data Doing Dimension / Műemléki felmérés és dokumentáció konfliktuszónában

A műemlékvédelem talán az egyik legkomplexebb határterülete az építészetnek, mely elméleti-módszertani és különösen technológiai szempontból folyamatos fejlődésen megy keresztül. Az elmúlt évtizedre jellemző és egyre fokozódó politikai instabilitás a kulturális kincseket sem kíméli meg a pusztítástól, a kutatókat szélsőséges körülmények közé és gyors vizsgálati-adatfelvételi módszer alkalmazására kényszeríti.

Egy ilyen aktuális konfliktuszóna a szír tengerparti régió, ahol a Szentföld jelentős épített öröksége található. A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM) 2000 óta végez értékmentő kutatásokat és képzési tevékenységet ezen a lelőhelyekben gazdag területen, ez évtől pedig az UNESCO világörökség részét képező Crac des Chevaliers várában is elkezdődött a háborús károk felmérése. Az évtizedek óta alkalmazott, jól bevált alakhelyes felmérés alapvető fontosságú, de ezzel a manuális módszerrel egy komplexebb, nagyobb és részletgazdag objektum ― esetünkben egy több hektár alapterületű keresztes erőd dokumentálása ― már évtizedeket vehet igénybe. Elsősorban a politikailag instabil régiókban, háborús övezetekben a sokévnyi helyszíni munka kivitelezhetetlen, vagy legalábbis nehezen megengedhető „luxussá” vált. Ez a versenyfutás az idővel olyan megoldások alkalmazására készteti, sokszor kényszeríti a kutatókat, amelyek a különböző szakterületek progresszív együttműködését igénylik. Az alapvető cél itt is egy szakmailag korrekt és használható dokumentáció elkészítése, mindezt a lehető legrövidebb idő alatt kell megvalósítani. Ez egy összetettebb, de mégis hatékony felmérési technológiát igényel, amely megkönnyíti a helyszíni és az otthon elvégzendő utómunkát is.

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre több eszköz áll rendelkezésünkre a különböző léptékű és minőségű dokumentációkhoz, azonban ezen eszközök nagy része jelentős szakmai ismeretet és komolyabb anyagi hátteret igényel, ellenben az általunk alkalmazott mindezektől jelentősen eltér. Dolgozatunkban ― esettanulmányokon keresztül ― a 2016 nyári szíriai terepmunkánk során használt – és másutt már korábban is sikerrel alkalmazott - ún. “Structure from Motion” (SfM) technológiát, illetve annak a különböző lehetőségeit mutatjuk be és illusztráljuk a helyszínen végzett munka és a feldolgozás során szerzett tapasztalatokkal.

Bibliográfia:

BOAS, A.: Archaeology of the Military Orders. London, Routledge, 2006.

KLEIN GOLDEIJK, B.―FRERKS, G.―van der PLAS, E.: Cultural Emergency in Conflict and Disaster. NAI Publishers in association with the Prince Claus Fund for Culture and Development, 2011.

BURNS, R..: Monuments of Syria: an historical guide, Tauris Publ., London, 1999.

Reneszánsz Látványtár: Virtuális utazás a múltba. (Szerk.: BUZÁS G.―OROSZ K.―VASÁROS Zs.) Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 2009.

DESCHAMPS, P.: Les châteaux des croisés en Terre Sainte. Le Crac des Chevaliers. Etude historique et archéologique. P. Geuthner, Paris, 1934.

KENNEDY, H.: Crusader castles, Univ. Pr., Cambridge, 1995.

ZIMMER, J.―MEYER, W.―BOSCARDIN, M. L:: Krak des Chevaliers in Syrien: Archäologie und Bauforschung 2003 bis 2007. Deutsche Burgenvereinigung, Braubach, 2011.

http://www.iccrom.org/courses/first-aid/ online cikk (2016. 09. 26.)

csatolmány

szerzők

 • Kovács Kata
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Miklós Bernadett
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Molnár Ádám
  Egyéb hazai egyetem

konzulensek

 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Major Balázs
  tanszékvezető, külügyi dékánhelyettes, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Régészeti Tanszék (külső)