Regisztráció és bejelentkezés

Virtuális modellezésen alapuló költségbecslési eljárások informatikai alkalmazása

Az építészeti tervezésben és az építésmenedzsmentben ma már széles körben használt BIM alkalmazások egyre összetettebb formában kapcsolják össze a tervezés és az informatikai adatfeldolgozás területét. A világ vezető szoftver fejlesztői a BIM modellezés területén főként a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés folyamatára fókuszáltak, így az alkalmazások jelentős része e területek tervezési és menedzsment tevékenységet támogató informatikai területekre jöttek létre.

Jól látható azonban, hogy az építés folyamatában egyre nagyobb hangsúly helyeződik az előkészítés és az előkészítéshez kapcsolódó döntési folyamatokra. Így egyre nagyobb igény jelentkezik e szakasz döntés előkészítési és döntési fázisainak mérnöki támogatására és azok informatikai alkalmazásokkal történő kiszolgálására. Ezen területek egyik legfontosabb kérdésköre a várható beruházási költség és a várható projekt átfutási idő. Mivel e fázisban általában a tervezett, később megvalósuló épületről nagyon kevés információ/adat áll rendelkezésre, így a rendelkezésre álló mérnöki modellek, informatikai alkalmazások korlátozottan vagy egyáltalán nem alkalmazhatók. Jelen dolgozat témaköre, hogy a fázis sajátosságai alapján, egy új mérnöki módszer informatikai alkalmazása kidolgozásra és bemutatásra.

A dolgozat gyakorlati példán keresztül igazolja az informatikai alkalmazás működő képességét. A dolgozat javaslatot tesz a bemutatott új alkalmazás széles körű integrációjára a meglevő és elterjed BIM alapú szoftverek tekintetében.

szerző

  • Tóbiás Dániel Alex
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Klujber Róbert
    egyetemi mestertanár, Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék